Universiteit voor Humanistiek: waardigheid en euthanasie

euthanasieDe keuze voor euthanasie bij dementie is niet zo makkelijk als veel bekende Nederlanders – zelfs artsen – doen voorkomen, schrijft Gonny ten Haaft in het opiniestuk in NRC Handelsblad van 4 mei 2013. Ten Haaft pleit daarom voor meer terughoudendheid in uitspraken over euthanasie. Ze haalt prof.dr. Carlo Leget aan, hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, die onlangs een column schreef over waardigheid.

“Vooral ethici schrijven en discussieren regelmatig over begrippen als `waardigheid’, `autonomie’ en `vrije wil'”, aldus Ten Haaft in het opiniestuk met de titel ‘Hou toch op over waardige euthanasie’. Ze verwijst naar een column van Carlo Leget op het digitale platform Zorgethiek.nu, waarin hij oppert dat waardigheid eigenlijk een vreemd woord is: ‘Het lijkt alles te kunnen betekenen wat je maar wilt. Sommigen vinden het beneden de menselijke waardigheid wanneer ze horen dat mensen met dementie luiers dragen. Anderen voelen zich in hun waardigheid aangetast als ze veel pijn hebben.’

Juist die context verdwijnt vaak als mensen op televisie, radio en in de krant over het levenseinde praten, vindt Ten Haaft, zeker als het gaat om euthanasie bij dementie. Juist dan zijn toon en woorden essentieel. Zo wordt er volgens haar net iets te gemakkelijk met bewondering gesproken over mensen die kiezen voor euthanasie. “Dat kan bijdragen tot een sfeer die mensen die met de tragische ziekte verder leven als minder moedig worden neergezet.” Ten Haaft: “Het is goed dat euthanasie bij dementie in Nederland mogelijk is, maar het is een ingewikkeld onderwerp, waarbij elke nuance telt.”

Zie voor column van Leget ook zorgethiek.nu/waardigheid/ en voor opiniestuk van ten Haaft www.zorgethiek.nu

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen