Jan Walburg hoogleraar positieve psychologie Universiteit Twente

Array

positief-200x183De Technische Universiteit Twente heeft Jan Walburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut, per 1 mei 2013 benoemd als hoogleraar aan de vakgroep psychologie, gezondheid en technologie. Het domein van de leerstoel is positieve psychologie. Hiermee heeft de Universiteit Twente de eerste Nederlandse leerstoel op dit terrein gecreëerd. Met name in de Verenigde Staten zijn meerdere vakgroepen en hoogleraren actief in dat domein.

De positieve psychologie is een relatief nieuw vakgebied dat zich niet alleen richt op de bestudering van menselijke problemen en tekortkomingen, maar ook op onderwerpen als ontwikkeling, bloei, geluk en welbevinden. De Universiteit Twente en het Trimbos-instituut hebben al een jarenlange samenwerking op dit terrein.

In de huidige kennis- en diensteneconomie gaat veel creativiteit en productiviteit verloren omdat het mentaal vermogen van mensen onvoldoende wordt ontwikkeld op scholen en bedrijven. Mentaal vermogen is een belangrijk onderdeel van het maatschappelijke kapitaal; goede investeringen hierin kunnen de concurrentiepositie van Nederland aanzienlijk verbeteren. Zo schat het Gallup instituut dat de ontwikkeling van mentaal vermogen de productiviteit in een kennis en diensten economie kan verbeteren met 30%.

Focus hoogleraar
Jan Walburg zal zich als hoogleraar de komende jaren één dag per week richten op de bestudering van factoren die bijdragen aan de bloei van individuen, teams, organisaties, scholen, gemeenschappen en wijken. Ook zelfmanagement en het welbevinden van mensen met een chronische ziekte behoort tot het onderzoeksdomein.

Belangrijk accent in de leeropdracht ligt op de vraag op welke wijze gedragswetenschappelijke interventies op effectieve wijze geïmplementeerd kunnen worden in de praktijk. In de context van een technische universiteit gaat het daarbij vooral ook om interventies die gebruik maken van innovatieve technologie (‘e-health’).

De hoogleraar zal deze kennis combineren met de wetenschappelijke kennis over implementatie van onder meer het Trimbos-instituut, om de kans op toepassing van deze kennis in de dagelijkse praktijk te vergroten. Daarbij zal hij ook samenwerken met de gemeente Enschede en zorgverzekeraar Menzis.

Op de Technische Universiteit zijn de faculteit psychologie onder leiding van prof. E. Bohlmeijer en de vakgroep bestuurskunde en e-health en persuasive technology de belangrijkse samenwerkingspartners.

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen