Hart- en vaatziekten bij mensen met COPD

Array

pufjesCardiovascular disease due to the combination of cigarette smoking and bronchodilation in patients with chronic obstructive pulmonary disease
Hoewel COPD-patienten vaak luchtwegverwijders gebruiken, is het effect hiervan op hart- en vaatziekten onduidelijk. Wouter van Dijk onderzocht of het gebruik van luchtwegverwijders meer hart- en vaatziekten veroorzaakt bij COPD-patienten die roken. Uit zijn onderzoek blijkt dat bij COPD-patienten die roken, luchtwegverwijders geen effect hebben op de rookneerslag in de longen, hoewel sommige deelnemers zonder luchtwegverwijder belemmerd werden bij de rookinhalatie door kortademigheid en hoesten. Uit gegevens van COPD-patienten op lange termijn, blijkt daarnaast dat de combinatie roken en luchtwegverwijders geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten geeft.

COPD-patienten die roken kunnen dus veilig luchtwegverwijders gebruiken. Het gebruik behoort af te hangen van het effect op individueel welbevinden. Terughoudendheid door nog onbekende veiligheid blijft aanbevolen bij diegenen die ook hart- en vaatziekten en/of astma hebben.

Biografie
Wouter van Dijk (‘s-Gravenhage, 1977) studeerde Geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde in het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut NCEBP. Hij is werkzaam als huisarts in opleiding bij het UGC Heyendael te Nijmegen.

Datum
donderdag 6 juni 2013
Tijd
13:00
Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus
de heer drs. W.D. Van Dijk
Promotors
prof. dr. C. van Weel
Copromotors
dr. T.R.J. Schermer, dr. Y.F. Heijdra, dr. P.T.J. Scheepers
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen