Veel zorgmijders door economische crisis, bezuinigen zorg is paard achter de wagen spannen

Twee op de drie huisartsen horen dagelijks of wekelijks dat patiënten geen geld hebben om het advies van hun arts op te volgen. De patiënten mijden zorg als gevolg van de economische crisis. Dat blijkt uit een enquête onder huisartsen die de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft gehouden op verzoek van de NOS. Woensdag 5 juni maakten de LHV en de NOS de resultaten bekend van een gezamenlijk onderzoek naar zorgmijden door patiënten om financiële redenen. Vrijwel alle huisartsen merken zorgmijden op in de spreekkamer. Twee op de drie huisartsen krijgen wekelijks of zelfs dagelijks te maken met patiënten die aangeven dat ze geen geld hebben om het advies van de dokter op te volgen.

In Nederland zijn we hard bezig het paard achter de wagen te spannen. De meest kwetsbare doelgroep hebben steeds vaker geen geld voor medicatie of om naar de dokter te gaan. Een groep die geen geld en geen keuze heeft, maar voor wie goed zorg noodzakelijk is om werk te kunnen behouden. geld-en-zorg-212Maar de echte problematiek van de stijgende kosten door DOt worden maar niet aangepakt. Zorgverleners zijn teveel tijd kwijt aan administratie en kunnen dus minder tijd besteden aan hun zorgtaken. Ziekenhuizen zijn in staat de afgelopen jaren wel in staat geweest de trend van steeds sneller groeiende zorgkosten te doorbreken maar zijn meer tijd kwijt aan administreren. Dus niet alleen de trend is doorbroken ook de tijd voor patiëntenzorg in gereduceerd. De ziekenhuizen hebben een enorme inspanning moeten leveren; niet alleen is het nieuwe systeem van DOT-registraties ingevoerd, tegelijkertijd zijn voor de eerste keer onderhandelingen met zorgverzekeraars gevoerd en hebben zij een grote doelmatigheidswinst moeten boeken om de sterk stijgende zorgvraag op te kunnen vangen. Alle partijen in de ziekenhuiszorg hebben nu behoefte aan rust in het stelsel om zodoende een structurele verlaging van het groeipad van de zorgkosten te kunnen realiseren.

Het ministerie van VWS wil de alsmaar stijgende kosten in de zorg terugdringen door een eigen bijdrage van 350 euro in te stellen. Het is een poging om de alsmaar groeiende vraag naar professionele zorg in te dammen.
Daarnaast hebben we nu te maken met zorgmijders de meesten van deze mensen beschikken niet over geld. Sterker nog, door hun problemen zijn ze in de financiële problemen geraakt, dat vervolgens  weer negatief werkt op hun gezondheidstoestand. Waar we nu nog slagen om deze mensen in de zorg te krijgen, zal dat straks niet of veel moeilijker gaan lukken omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen.

Hoe begrijpelijk het ook is dat de minister de toenemende zorgkosten wil terug dringen, het is het paard achter de wagen spannen wanneer het de meest kwetsbare doelgroep betreft.

Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen