Nieuw en innovatief medicijn Hodgkin-patiënten wint Galenusprijs

Array

leidse-onderwijsprijsHet nieuwe en innovatieve medicijn Adcetris (brentuximab vedotin) is winnaar van de prestigieuze Galenusprijs 2013. Het medicijn is specifiek ontwikkeld voor kankerpatienten met Hodgkin-lymfoom waarbij de ziekte is teruggekomen na of nooit heeft gereageerd op minstens twee eerdere behandelingen of stamceltransplantatie. Het geneesmiddel werd begin dit jaar in ons land geintroduceerd door Takeda, een van de grootste farmaceuten ter wereld.

De Galenusprijs werd in 1971 ingesteld door de Franse apotheker Roland Mehl als bekroning voor baanbrekende en innovatieve middelen. De prijs is vernoemd naar Claudius Galenus (131-201), een beroemde Romeinse arts wiens geneeskundig systeem ruim 1500 jaar de medische wetenschap domineerde. De uitreiking vindt plaats op 6 juni a.s.

”We zijn trots op deze erkenning”, stelt Aarnoud Overkamp, algemeen directeur van Takeda Nederland.  ”Vooral omdat het hier gaat om een weesgeneesmiddel waar een heel specifieke patiëntengroep baat bij heeft. In Nederland zo’n 55 patienten per jaar. De tijd van de blockbusters is voorbij. De wereld van de farmacie richt zich meer en meer op patiënten voor wie ze echt een toegevoegde waarde hebben. Vooral patiënten met ziekten die niet vaak voorkomen en waarvoor nu nog weinig of geen medicijnen voorhanden zijn. Wij hebben onze koers gewijzigd om ons vooral op de kleine patiëntengroepen te richten.”

Jaarlijks worden 400 mensen in ons land geconfronteerd met de diagnose Hodgkin lymfoom. Deze zeldzame vorm van kanker komt het meest voor bij mensen tussen de 20 en 30 jaar en boven de 65 jaar. Ook komt de ziekte vaker voor bij mannen. De oorzaak van deze vorm van kanker van de lymfeklieren is nog veelal onduidelijk. Risicofactoren zijn wel genetische aanleg, infectieziekten en problemen met het immuunsysteem. Het merendeel van de patiënten kan behandeld worden met bestraling, chemokuur of als dat niet aanslaat, een stamceltherapie. Bij de gemiddeld 55 patiënten per jaar waarbij deze therapieën niet aanslaan, biedt Adcetris juist zicht op een positieve uitkomst.

Takeda staat wereldwijd op de 12e plaats van farmaceuten. Wat betreft de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen staat Takeda wereldwijd met haar pijplijn op de 7de plaats. In Nederland is het bedrijf de afgelopen twee jaar van de 18e naar de 15e plaats verschoven..

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen