Merial Award 2013 voor Antwerpse onderzoeker Stijn Deborggraeve

Array

Op donderdag 20 juni 2013 vindt te Nijmegen de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie plaats. Tijdens deze bijeenkomst reikt de vereniging de Merial Award uit aan een jonge wetenschapper uit de Benelux die een belangrijke en internationale bijdrage geleverd heeft in de parasitologie. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan Dr. Stijn Deborggraeve van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

De Nederlandse Vereniging voor Parasitologie prijst Deborggraeve voor zijn inzet en realisaties in het ontwikkelen van een nieuwe generatie diagnostische testen voor Afrikaanse trypanosomiase (beter bekend als slaapziekte) en leishmaniase.onderzoek researchMarialOm de parasieten sneller op te sporen in het bloed van patiënten heeft Deborggraeve nieuwe technologieën ontwikkeld die specifiek het DNA van de parasieten herkennen. Na de ontwikkelingsfase coördineerde hij verschillende evaluatiestudies van de nieuwe diagnostica in Afrika en Zuid-Amerika.

 

Slaapziekte en leishmaniase worden veroorzaakt door eencellige parasieten en maken jaarlijks duizenden slachtoffers. Ondanks het feit dat deze tropische ziekten een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid en economie van de getroffen bevolking behoren ze de tot de meest verwaarloosde ziekten ter wereld.

 

In 2009 ontving Deborggraeve voor zijn onderzoek een doctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na een eenjarig onderzoeksverblijf aan de Universiteit van Californië is Deborggraeve momenteel werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen, waar hij samen met nationale en internationale collega’s zijn werk in de diagnose van tropische parasitaire infectieziekten verderzet.

 

Meer informatie over de Merial Award: bit.ly/12UBMMy

 

Viscerale leishmaniase en slaapziekte in een notendop:

 

Viscerale leishmaniase:

 

·         ook bekend als kala azar

·         de meeste dodelijke parasitaire ziekte na malaria

·         overgebracht door zandvliegen

·         honderdduizenden mensen in 88 landen worden getroffen

·         de ziekteverwekker Leishmania manipuleert zijn gastheercel, de macrofaag

Slaapziekte:

 

·         zo genoemd vanwege de slaapstoornissen die de ziekte bij mensen veroorzaakt

·         veroorzaakt door de Trypanosoma parasiet die wordt overgedragen door de tseetseevlieg

·         zonder behandeling fataal, maar de genezing is pijnlijk en riskant

·         maakt jaarlijks duizenden slachtoffers in Afrika, voornamelijk D.R. Congo wordt zwaar getroffen

·         een vergelijkbare ziekte bij vee bedreigt de economie en de volksgezondheid in Afrika

Recente artikelen