Prof. Mark Vierhout kritiseert Radar in afscheidscollege

bekkenbodem-200x196Het werd, het was, het wordt
Bekkenbodemproblematiek is een groeiend probleem voor de oudere vrouwelijke populatie wat zich onder andere uit in een forse stijging van het aantal uitgevoerde operaties voor verzakking. Deze is in Nederland in de laatste decennia van 8.000 naar 14.000 gestegen. De urogynaecologie heeft een grote vlucht genomen en is inmiddels een officieel erkend subspecialisme geworden. Nederland behoort op dit gebied tot de toonaangevende landen in de wereld.

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is het gebruik van matjes voor verzakking die nu acht jaar beschikbaar zijn. Deze herstellen de verzakking aanzienlijk beter dan de conventionele operaties maar er kleven ook bezwaren aan. De resultaten met de nieuwste typen matjes zijn aanzienlijk beter dan met de eerste typen en er leek zich een positieve ontwikkeling op dit gebied af te tekenen totdat het programma Radar in 2012 een uiterst negatief programma hieraan wijdde. Hierna durft geen patient nog een matje aan.

Het is verwonderlijk en slecht dat een televisieprogramma meer impact heeft dan vele jaren serieus onderzoek. Wat meer en meer duidelijk wordt is het feit dat “hulpmiddelen” aan veel mindere eisen hoeven te voldoen alvorens op de markt te worden toegelaten dan geneesmiddelen. Deze discrepantie is niet te verdedigen en de eisen van dit soort “hulpmiddelen” zouden gelijk moeten worden aan die van geneesmiddelen. Concentratie van zorg moet binnen de urogynaecologie meer gestalte krijgen. Het zou goed zijn als deze zorg en zeker het operatieve gedeelte door minder gynaecologen wordt bedreven. Dit verhoogt de expertise en de ervaring van de betrokken gynaecologen.

Datum vrijdag 28 juni 2013

Tijd 15:45

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker de heer prof. dr. M.E. Vierhout

Titel afscheidscollege Het werd, het was, het wordt

Biografie
Prof. dr. Mark Vierhout (Batavia, voormalig Nederlands Indie) studeerde Geneeskunde in Groningen en promoveerde en specialiseerde zich tot gynaecoloog in Rotterdam. Van 1983 tot 1986 was hij gynaecoloog in Noord-West Borneo. Sinds zijn aanstelling in het Erasmus MC in 1987 is bekkenbodemproblematiek het thema van zijn werk geweest. In 2004 werd hij hoogleraar Algemene Gynaecologie, in het bijzonder Bekkenbodemproblematiek, in het UMC St Radboud. Hij is uroloog, (mede)oprichter en (mede)hoofd van het Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella, onderdeel van het Radboud. Hij bekleedt diverse nevenfuncties, onder meer als erelid van de Stichting Bekkenbodempatienten en lid-beroepsgenoot van het regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag. Internationaal was Vierhout actief binnen de ICS (International Continence Society) en de IUGA (International Urogynecological Association) waar hij vele jaren scientific chairman is geweest.
Bron: nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen