Vrijgevestigden behouden hun positie in de gespecialiseerde GGZ!

Array

De leden van de NVVP ervaren het als een enorme triomf dat vanochtend in het beslissende overleg over het hoofdbehandelaarschap bekend werd dat de vrijgevestigde psychotherapeut en klinisch (neuro)psycholoog hoofdbehandelaar blijven in de gespecialiseerde GGZ. Ook de gz-psycholoog en de verpleegkundig specialist worden de komende jaren aan dat rijtje toegevoegd. Alle inspanningen van de afgelopen tijd werpen hiermee hun vruchten af.

De NVVP kan zich goed vinden in de nadere eisen die de minister aan het hoofdbehandelaarschap stelt, omdat deze de nodige transparantie beogen die ook de NVVP voorstaat. Het gaat hierbij om vermelding van de volgende elementen op de declaratie:
– De AGB-code van de hoofdbehandelaar en diens beroep. Indien de diagnose door een andere hoofdbehandelaar gesteld wordt, moet ook die AGB-code worden vermeld.nvvp– De bestede directe en indirecte patiëntgebonden tijd van zowel hoofdbehandelaar als medebehandelaar en het totaal daarvan.
De minister wil deze elementen de komende jaren monitoren, zodat duidelijk wordt hoeveel tijd aan de behandeling wordt besteed, welk aandeel de hoofdbehandelaar daarin heeft, en welk deel wordt uitbesteed aan een medebehandelaar.
Aan een medebehandelaar wordt de eis gesteld dat hij voorkomt in de beroepentabel van de NZa. In de loop van 2015 zal uit deze gegevens duidelijk worden wie vanaf 2016 hoofdbehandelaar zal zijn in de generalistische basis-GGZ en in de gespecialiseerde GGZ.
De minister wil tijdens deze jaren van nader onderzoek geen onderscheid maken in het hoofdbehandelaarschap voor de generalistische basis-GGZ en de gespecialiseerde GGZ. Voor beide echelons betekent dit, dat de behandelingen mogen worden uitgevoerd door een psychiater, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, verslavingsarts, klinisch geriater, verpleegkundig specialist GGZ en een gz-psycholoog.
Er kan daarbij een onderscheid worden gemaakt naar een diagnostische en een behandelingsfase. Die knip is met name voor instellingen van belang.
In dat kader stelt de minister ook de eis van multidisciplinariteit. Bij navraag in het overleg werd duidelijk – laat daar geen misverstand over bestaan – dat hiermee wordt bedoeld dat zowel vrijgevestigden als instellingen aan deze voorwaarde voldoen omdat het gaat om het aanbieden van complexe zorg in een context van ook andere zorgaanbieders. Met ander woorden: de complexe zorg dient waar nodig opgeschaald te kunnen worden. Zoals bekend, is dat in een vrijgevestigde setting de gangbare praktijk.
Naast opluchting onder de vrijgevestigde psychotherapeuten en klinisch (neuro)psychologen is het met name de client die met deze uitslag zeer is gebaat!

Recente artikelen