Spoedeisende medische zorg in het buitenland met enkel een basisverzekering niet vergoed

Array

Voor veel mensen is de zomervakantie inmiddels begonnen. Met het oog op deze vakantie heeft Univé onderzocht in welke landen u dit jaar extra moet opletten. 1 op de 5 Nederlanders heeft momenteel namelijk geen aanvullende zorgverzekering  en met enkel een basisverzekering wordt alleen spoedeisende medische zorg in het buitenland vergoed. Hierbij kan men echter nog steeds voor een grote verrassing komen te staan aangezien de basisverzekering slechts 100% van het in Nederland geldende tarief vergoedt.

unive europaRisicolanden
Turkije, Spanje, Portugal en Griekenland zijn zeer populaire vakantielanden. Onderzoek van Univé heeft uitgewezen dat men in deze landen een verhoogde kans heeft op opname in een privékliniek, waardoor de zorgkosten vaak hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast vermeldt Independer dat de zorgkosten in landen zoals Scandinavië, Zwitserland en de Verenigde Staten vaak al standaard hoger zijn dan in Nederland. Onderzoek van het IFHP (International Federation of Health Plans) laat verder zien dat de kosten voor opname in een Frans ziekenhuis ook standaard hoger zijn dan deze gemiddeld in Nederland zijn.
Voorkom hoge zorgkosten in het buitenland
Het hogere tarief voor de zorg (in verhouding tot Nederland) in deze landen valt niet onder de dekking van de basisverzekering en moet extra verzekerd worden als men niet voor een onaangename verrassing wil komen te staan. Dit kan met een aanvullende zorgverzekering, maar ook met een reisverzekering die medische kosten dekt.  Dekt de aanvullende zorgverzekering de volledige kosten voor medische  zorg in het buitenland en terugkeer naar Nederland, dan is het niet noodzakelijk om ook bij de reisverzekering medische kosten te verzekeren.

Tips

Een paar praktische tips voor de voorbereiding op uw vakantie:

  1. Sla het telefoonnummer van uw zorgverzekeraar op in uw mobiele telefoon
    Noteer het alarmnummer van uw zorgverzekeraar of sla deze op in uw telefoon. Uw zorgverzekeraar kan u namelijk altijd helpen als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. U wordt bijvoorbeeld geholpen met het vinden van een geschikt ziekenhuis in de buurt en om vervoer er naartoe te regelen.
  1. Vraag een gratis Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aan
    Sommige zorgverzekeraars hebben dit verzekeringsbewijs gekoppeld aan uw zorgpas, controleer daarom eerst uw zorgpas en neem anders contact op met uw zorgverzekeraar. Met de Europese Zorgverzekeringskaart krijgt u zorg in onder meer de lidstaten van de EU en wordt de betaling afgehandeld met uw zorgverzekeraar. Zonder aanvullende zorgverzekering worden de kosten tot het Nederlandse marktconforme tarief vergoed. Het resterende gedeelte betaalt u dan nog zelf aan uw zorgverzekeraar.
  1. Sluit een reisverzekering af met vergoeding voor medische kosten
    Medische hulp in het buitenland is vaak duur. Om er zeker van te zijn dat u geen forse rekening krijgt – aangezien de basisverzekering slechts tot het Nederlandse tarief vergoedt – kunt u voor slechts enkele euro’s een reisverzekering afsluiten die medische kosten vergoedt. Bovendien worden daarmee de kosten voor terugkeer naar Nederland vergoed, iets dat níet in de basisverzekering zit.

Nog meer tips voor uw vakantie vindt u op Unive.nl/Vakantiechecklist

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen