Niet Christenen, maar antroposofen zijn de voornaamste vaccinatie-weigeraars

Veel ernstige ziekte en sterfte is voorkomen door vaccinaties die in Nederland sinds 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschikbaar zijn. Jaarlijks worden aan de kinderen in Nederland ongeveer 2,5 miljoen vaccinaties gegeven. Dit gebeurt op vrijwillige basis en de meeste ouders maken gebruik van dit kosteloze aanbod; meer dan 95% van de zuigelingen wordt gevaccineerd. Er zijn echter groepen die vaccinatie afwijzen; bevindelijk gereformeerden, antroposofen en de zogenoemde kritische prikkers. Nu blijkt dat niet de gereformeerde christenen, maar antroposofen de belangrijkste weigeraars van vaccinaties tegen ziektes als de mazelen te zijn. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bevestigd. Slechts ongeveer een op de vijf niet-inenters is reformatorisch, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag in Trouw.reizigersvaccinatieVooral de gereformeerde christenen zijn algemeen het beste bekend door de polio-epidemiee?n in 1978 en 1992/1993 in het gebied dat zich van het zuidwesten over het midden naar het noordoosten van ons land uitbreidt. Dit gebied wordt aangeduid als de biblebelt aangezien hier de gemeenten liggen met veel inwoners van gereformeerde gezindte en dus gemeenten met een lage vaccinatiegraad. Maar de achtergronden van de afwijzing van vaccinaties door deze religieus bezwaarden en evenzo van de andere twee groepen zijn vaak minder goed bekend.

“De antroposofen zien het doormaken van kinderziekten als een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind, mits de kinderziekte niet een te groot risico vormt. Een antroposoof zou zeggen: “Tegenslagen, ongemak en ziekten kunnen ook gezien worden als helpers in de ontwikkeling. Een kind dat een koortsende ziekte doormaakt kan daarna een sprong in de ontwikkeling doormaken. Ze zijn zindelijk, ze praten goed, ze zijn meer zichzelf geworden. Kinderziekten helpen een kind
zichzelf eigen te maken, passend te maken. Door een kinderziekte gaat het kind zijn erfelijkheid verbouwen en koorts is daarbij een hulpmiddel.”
Ook klinkt er bij antroposofen kritiek door op de houding tegenover ziekte van kinderen heden ten dage. Door de huidige leefstijl is er tegenwoordig weinig ruimte voor de zorg die het doormaken en uitzieken van een kinderziekte vraagt. Ziekte en gebreken worden door de maatschappij gezien als louter mankementen die vermeden en verholpen dienen te worden. Bovendien kost het geld als ouders thuis moeten blijven en daarom mag het kind niet ziek meer zijn.
In de antroposofie bestaat dus een eigen opvatting over het lichaam. De afwijzing van vaccinaties is niet absoluut, maar relatief. Het antroposofisch gezichtspunt benadrukt het maken van eigen keuzes, zoals het weigeren van vaccinaties, of de keuze voor een later tijdstip. Uitstel en afstel moeten beide mogelijk zijn. DKTP wordt als regel wel gegeven; BMR wordt als niet noodzakelijk gezien.”
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen