Trivium Meulenbelt Zorg onzorgvuldig met vernietigen medische dossiers

Array

Recent zijn er berichten in de media verschenen over cliëntgegevens van TMZ die op het terrein van TMZ in een container voor verhuisafval zijn beland. De 11-jarige Wouter van Gurp uit Hengelo heeft patiëntendossiers gevonden in een bouwcontainer bij Het Borsthuis in Hengelo. Het vermoeden bestaat dat tijdens de interne verhuizing van de overbruggingsafdeling een aantal cliëntgegevens per abuis in een container zijn beland. De container staat tussen de locatie Het Hof en het nieuwe Borsthuis aan de PC Borstlaan in Hengelo. Wouter was afgelopen weekend nieuwsgierig toen hij uit de anderhalve meter hoge container stoelen en schilderijen zag steken. Hij besloot erin te klimmen en vond toen de vier ordners, waarin onder meer medicatiegegevens en behandelplannen van de patiënten staan.

privacy-194x200Het gaat om gegevens van 18 cliënten die op de overbruggingsafdeling verbleven. Van deze 18 cliënten verblijven 17 cliënten inmiddels niet meer bij TMZ. Het betreffen ‘back-up’ gegevens van het elektronisch cliëntendossier. Dit zijn prints met een aantal gegevens van de cliënt voor het geval er een storing optreedt. In die situatie moet men op de afdeling op elk moment kunnen zien welke medicijnen iemand bijvoorbeeld gebruikt.

Plaatsvervangend bestuursvoorzitter Schrander van TMZ  betreurt de zaak. Hij wil tot op de bodem uitzoeken hoe de ordners in de container terecht zijn gekomen. Hij noemt het een kwalijke zaak omdat Trivium altijd strenge procedures hanteert ten aanzien van de persoonlijke gegevens van cliënten. TMZ wil lering uit dit incident trekken. Hoewel er heldere procedures en afspraken zijn over het omgaan met persoonlijke gegevens van cliënten, zal binnen alle TMZ locaties dit incident besproken worden ter voorkoming naar de toekomst.

Voor eventuele vragen kan contact opgenomen worden met TMZ via telefoonnummer 074-2657179 (bestuurssecretariaat) of 0900-2453453 (contactcentrum).

Bron: TMZ & RTV Oost

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen