MST: Nieuwe behandeling van diabetische neuropathische pijn

Ruggenmergstimulatie blijkt effectief
In Nederland zijn er ongeveer één miljoen mensen met diabetes. Zo’n vijftien procent van deze patiënten heeft te maken met pijn. Een brandende en stekende pijn die wordt veroorzaakt door afwijkend functioneren van zenuwuiteinden, waarschijnlijk mede als gevolg van slechte doorbloeding. Promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente en als klinisch fysicus werkzaam in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente onderzocht het effect van een nieuwe behandelmethode met ‘ruggenmergstimulatie’, nog nooit eerder toegepast bij deze patiënten. De Vos: “De nieuwe methode blijkt veelbelovend voor diabetici. De intensiteit van de pijn is gedaald van gemiddeld 8 naar 2. Door de behandeling is de pijn hanteerbaar geworden. Mensen kunnen weer slapen en hun dagelijkse bezigheden gewoon uitvoeren. De kwaliteit van leven wordt flink verbeterd.”
nieuwe-behandeling-van-pijn-bij-diabetici-1De Vos voerde de afgelopen jaren een internationaal promotieonderzoek uit bij de afdeling neurochirurgie van Medisch Spectrum Twente. Ze onderzocht een nieuwe behandeling van pijn als gevolg van diabetes mellitus. Diabetische neuropathische pijn (afgekort: DNP) wordt meestal beschreven als een brandende of stekende pijn met name in voeten en onderbenen, soms ook in de handen die de hele dag door aanwezig is, maar vaak ’s avonds of ’s nachts op zijn hevigst is. DNP is bij een grote groep patiënten lastig te behandelen met pijnstillers. Vandaar dat uitgezocht is of ruggenmergstimulatie uitkomst zou kunnen bieden.

Ruggenmergstimulatie is een behandeling waarbij zenuwbanen in het ruggenmerg door middel van elektrische pulsen worden gestimuleerd met als doel pijn te verlichten. Bij ruggenmergstimulatie implanteert de arts een stimulatie-elektrode tegen de achterzijde van het ruggenmerg. Een onderhuids geplaatste pulsgenerator levert de elektrische stimulatiepulsen. Het systeem lijkt wel wat op een pacemaker, alleen nu ontvangen de zenuwbanen in het ruggenmerg de pulsen in plaats van het hart. Het stimuleren van de zenuwen zorgt ervoor dat de pijnsignalen, die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. Volgens De Vos wordt ruggenmergstimulatie ook in Nederland al een groot aantal jaar toegepast bij patiënten met bijvoorbeeld moeilijk te behandelen pijn na rugoperaties, maar nog niet bij DNP.

In ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is daarom een groot onderzoek gestart en De Vos en neurochirurg Mathieu Lenders hebben daarnaast ook andere ziekenhuizen in Nederland, België, Duitsland en Denemarken gevraagd om mee te doen. In totaal hebben 60 patiënten met DNP aan het onderzoek deelgenomen. Deze patiënten hadden volgens hun artsen alles al geprobeerd voor hun DNP en waren uitbehandeld, maar ze hadden gemiddeld nog altijd een pijnscore van 8 op een schaal van 0 tot 10 (waarbij 0 geen pijn is en 10 de meest erge pijn die je je voor kunt stellen).

Patiënten die aan het onderzoek meededen, werden over twee groepen verdeeld: een ruggenmergstimulatie-groep en een controlegroep, die geen ruggenmergstimulatie kreeg maar wel alle gebruikelijke zorg en behandelingen. De patiënten die een ruggenmergstimulator kregen, hadden na een maand al veel minder pijn: gemiddeld van 8 naar 2. Ook in het half jaar daarna bleef deze pijnvermindering bestaan. Bij de patiënten die geen ruggenmergstimulator kregen (de controlegroep) was er gemiddeld geen enkele afname van de pijn.

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen