Saxenburgh Groep zet nieuwe techniek in bij opsporing borsttumor

Array

De afdeling radiologie van de Saxenburgh Groep past, in samenwerking met de afdeling nucleaire geneeskunde en de chirurgen, sinds kort een nieuwe methode toe in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis te Hardenberg voor het lokaliseren van een tumor in de borst (mamma). Dit gebeurt met het plaatsen van een zogenaamd jodiumzaadje.

“Deze nieuwe techniek maakt gebruik van een super klein jodiumzaadje. Wij zijn één van de eerste ziekenhuizen in deze regio die deze methode toepassen”, aldus Janet Owen, leidinggevende radiologie.

08_30_jodiumzaadjesLokaliseren
Soms is een tumor in de borst zo klein, dat deze niet voelbaar is. De chirurg heeft dan een hulpmiddel nodig om de exacte plaats van de afwijking te bepalen. Dit kan op verschillende manieren. Een nieuwe manier van lokaliseren is het plaatsen van een klein radioactief zaadje – het jodiumzaadje (jodium 125) – in de tumor. Het zaadje markeert hiermee de tumor. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid en de omgeving.

Zaadje
De afdeling nucleaire geneeskunde levert het licht radioactieve zaadje aan in een speciale naald. De radioloog plaatst met deze naald het zaadje onder zogeheten echogeleide of stereotactische röntgengeleide heel precies in de tumor. Dit betekent dat de naald wordt ingebracht met behulp van geluidsgolven (echografie) of röntgenbeelden. Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht dit zaadje – en daarmee de tumor – opsporen en verwijderen. Dit opsporen gebeurt met behulp van een gammastralingsdetector. Deze nieuwste techniek wordt nu in Hardenberg toegepast. Inmiddels zijn enkele patiënten op deze wijze geholpen en met succes geopereerd.

Grote rol
“Doordat de kleine tumor heel nauwkeurig kan worden verwijderd, zal de patiënt mogelijk minder vaak een tweede operatie nodig hebben”, aldus chirurg Marja Jagers van het Hardenbergse ziekenhuis. De verwachting is, dat het kleine jodiumzaadje een grote rol gaat spelen bij het beperken van operatieve ingrepen tijdens het behandelproces van borstkanker.

Bron: Saxenburgh Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen