Lactobacillen en bifidobacteriën voorkomen Clostridium-diarree niet

pillen placeboHet toedienen van grote aantallen ‘therapeutische’ bacteriën aan oudere patiënten die door antibioticagebruik een verhoogd risico lopen op het krijgen van diarree heeft geen zin. Dat concluderen Britse onderzoekers in The Lancet (2013; epub 8 augustus).

Aan 2981 65-plussers die minstens 1 intraveneus toegediend antibioticum gebruikten gaven de Britten gedurende 3 weken dagelijks een capsule met ofwel een placebo, ofwel 60 miljard levende bacteriën, een mengsel van 4 stammen lactobacillen en bifidobacteriën. Van deze patiënten scoorden ze het aantal gevallen van antibiotica-geassocieerde en Clostridium-geassocieerde diarree in de 8 respectievelijk 12 weken na inclusie. Ze vonden echter geen enkel verschil: 10,6% van alle deelnemers kreeg dunne ontlasting, maar het maakte niet uit of mensen placebo’s of echte bacteriepreparaten hadden geslikt. Diarree door Clostridium difficile was met 1% van de proefpersonen een zeldzamer fenomeen, maar ook daarbij was er geen significant verschil tussen de behandelarmen van deze dubbelblinde, gerandomiseerde studie. Tenslotte vonden de onderzoekers geen verschil in het aantal ongewenste effecten dat in de 2 studiegroepen optrad.

Voor de preventie van antibiotica-geassocieerde diarree heeft het gebruik van deze archetypische probioticapreparaten dus geen zin, stellen Stephen Allen en de rest van de onderzoeksgroep van de universiteit van Swansea. Anders dan in de beruchte Utrechtse studie onder patiënten met acute alvleesklierontsteking vonden ze gelukkig geen negatieve effecten van de bacteriepreparaten. Terugkijkend vinden ze dat eigenlijk eerst op fundamenteel niveau zou moeten worden uitgezocht of en hoe probiotica hun therapeutisch effect zouden kunnen sorteren, voordat verdere klinische studies worden gestart. Het voorkomen van Clostridium-diarree blijft voorlopig dus met name een kwestie van goede barrièremaatregelen om besmettingen op ziekenhuisafdelingen te voorkomen. Wanneer toch infecties optreden weten we sinds januari dat faecestransplantaties kunnen helpen om sterfte door deze gemene diarree terug te dringen.

Bron: NTvG/Lucas Maillette de Buy Wenniger

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen