Welzijnsambtenaren somber over impact eigen werk

Array

sociaal-werk-300x300Dit is een origineel bericht van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
40% van de welzijnsambtenaren in Nederland heeft niet het idee dat ze in hun werk vorm geven aan sociale waarden in de samenleving, nog eens 27% weet het niet. Dat blijkt uit een peiling in het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken (TSV) dat vandaag verschijnt.

Slechts 27% verwacht dat hun werk door de decentralisaties van taken naar gemeenten zinvoller wordt. Aan de online peiling van TSV in samenwerking met het Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid deden 85 gemeentelijke medewerkers mee. Het laatste nummer van TSV bevat een dossier over ‘het nut van zingeving’ in het sociaal domein.

Sociale wijkteams tegen het licht gehouden
Wijkteams lijken het wondermiddel anno 2013. Elke zichzelf respecterende gemeente is ermee aan de slag. Maar als de wijkteams niet aansluiten bij wat mensen zelf al doen, dan wordt het een mislukking schrijven Jos van der Lans en Nico de Boer. Ze behandelen zes hobbels die gemeenten moeten nemen ‘anders wordt het niks’ met de wijkteams. ‘Het belangrijkste is dat de burgers om wie het allemaal draait zorg en aandacht krijgen op een kwalitatief passend niveau. Een werkbare oplossing daarvoor lijkt de in Leeuwarden ontwikkelde formule: generalist voor de burger, specialist in het team.’ Ook Lilian Linders van Fontys Hogeschool waarschuwt: “Wijkteams zijn geen Haarlemmerolie.”

Debatsite www.socialevraagstukken.nl
Het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken is een onafhankelijke uitgave van MOVISIE, het kennis instituut voor sociale vraagstukken. Het tijdschrift verschijnt naast de website www.socialevraagstukken.nl waarin wordt samengewerkt met tal van kennisinstituten, waaronder het SCP en de RMO.

Verder in TSV

In het nieuwe tijdschrift staat ook een tweegesprek tussen Andries Baart (vader van de presentietheorie, populair onder hulpverleners) en Fiet van Beek van de Eigen Kracht Centrale over de ruimte voor kwetsbaarheid. Baart stoort zich hevig aan alle focus op eigen kracht: ‘spierballentaal, waarom moet dat nu zo?’ En Van Beek: ‘Ik heb de term Eigen Kracht tien jaar geleden verzonnen maar nu zou ik een andere term kiezen.’

Bron: ANP Perssupport.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen