4000 reacties op bezuinigingsoproeg VWS

Array

Om de zorgkosten in de hand te houden is in het regeerakkoord afgesproken dat er voor een bedrag van 1,2 miljard aan behandelingen met een lage ziektelast uit het verzekerde pakket zou moeten verdwijnen. In februari riep minister Schippers in het programma Buitenhof zorgpartijen en burgers op om mee te denken welke behandelingen uit het pakket zouden kunnen. Tot 1 september konden mensen hun ideeën insturen. Er zijn bijna 4000 reacties binnengekomen. 20% van deze reacties (807 meldingen) hadden daadwerkelijk betrekking op het verzekerde pakket.

euros1Bezuinigingen anders invullen
Uit de reacties en overleggen met veldpartijen bleek dat men de bezuiniging op het verzekerde pakket op een andere wijze ingevuld zou willen zien dan door de eerder aangekondigde versobering van het pakket. Dit sluit aan bij de sindsdien gemaakte afspraken in het  zorgakkoord van juli. Hieruit volgt dat het verzekerde pakket zoveel mogelijk in stand blijft, maar dat artsen beter gaan letten op wat wel en niet medisch noodzakelijk is. Daarnaast blijft de opgave uit het regeerakkoord Rutte I om 300 miljoen uit het pakket te halen op grond van ‘stringent pakketbeheer’ bestaan.

Rapportage van de reacties
Verschillende partijen en ook burgers hebben suggesties gedaan op het terrein van het verzekerde pakket. De meeste suggesties gaan over zorg rondom de zwangerschap, alternatieve geneeskunde en preventie. Hieronder vindt u een link naar de analyse van de binnengekomen meldingen. De analyse geeft een duidelijk beeld van de thema’s waarover de meeste meldingen zijn binnengekomen.

Wat gebeurt er met de meldingen en suggesties?
De meldingen die niet direct zien op het verzekerde pakket zullen worden meegenomen in andere trajecten. Zo kwamen er ook veel meldingen over verspilling. Deze zullen binnen het meldpunt verspilling (www.verspillingindezorg.nl) behandeld worden. Suggesties die passen bij de afspraken uit de hoofdlijnenakkoorden worden onder de aandacht gebracht van de daarbij betrokken partijen. De suggesties over het verzekerde pakket zullen voor een toets worden voorgelegd aan het CVZ. Het CVZ zal de suggesties beoordelen. Op basis van deze toets zal minister Schippers kijken of de suggesties behulpzaam kunnen zijn bij de invulling van de resterende besparingsopdracht voor het verzekerde pakket.

Doorlichting verzekerde pakket
De brief die Schippers vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden geeft ook  inzicht in de aanpak van het CVZ om het verzekerde pakket systematisch door te lichten. Anders dan tot nu toe gaat het CVZ het pakket niet meer alleen onderzoeken op basis van signalen die het opvangt, of op basis van verzoeken van partijen in de zorg of de politiek, maar wordt het gehele pakket van nu af aan stelselmatig tegen het licht gehouden. Hierdoor krijgen we meer inzicht in de manier waarop het pakket in de praktijk wordt toegepast en waar dit ongewenste resultaten heeft. Als dat zo is, zal het CVZ de minister adviseren over hoe dit moet worden aangepakt.

Kosteneffectiviteit
Verder geeft de minister een reactie op het rapport van het CVZ over het pakketcriterium kosteneffectiviteit. Koteneffectiviteit is de verhouding tussen de kosten en de werking van een behandeling of middel. De gegevens over kosteneffectiviteit kunnen worden gebruikt bij het beheren van het pakket, bij richtlijnontwikkeling, als basis voor een gesprek tussen arts en patiënt en bij zorginkoop door verzekeraars. Het CVZ heeft een werkplan opgesteld om nader verkennen hoe kosteneffectiviteitgegevens kunnen worden gebruikt. Minister Schippers geeft aan dit werkplan te steunen.

GGZ deel 2
Tot slot reageert Schippers ook op het recente CVZ-advies ‘Geestelijke Gezondheidszorg, deel 2’. De minister onderschrijft de opmerkingen van het CVZ over de monitoring van de nieuwe Generalistische basis GGZ, de verzekering van bepaalde behandelingen en het belang van het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden. Eerder al informeerde Schippers de Tweede Kamer over duidelijkere declaraties en haar standpunt over het hoofdbehandelaarschap.

  • Kamerbrief over Buitenhof-oproep, aanpak doorlichting pakket en reactie op twee CVZ-rapporten: Geneeskundige Geestelijke Gezondheidszorg, deel 2 en Kosteneffectiviteit

    Brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer.

    Kamerstuk | 30-09-2013

Bron: Min VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen