Eigentijdse hulpverlening stopt door ouderwetse financieringsstructuren

Array

Grootste online hulpsite van Nederland moet sluiten
Hulpmix.nl moet per 1 december stoppen door het ontbreken van financiering. De site die in zeven jaar tijd is uitgegroeid tot de grootste online hulpsite van Nederland heeft geen geld meer om hulpverleners te betalen omdat de hulpverlening niet past binnen de bestaande financieringsstructuren. Dat verklaart stichting E-hulp.nl, initiatiefnemer van de hulpsite. De vrees is dat duizenden jongeren met psychosociale problemen door het verdwijnen van de site verstoken blijven van goede hulp waardoor ze uiteindelijk helemaal vast lopen.

Weer een voorbeeld dat de participatiemaatschappij van Rutte geen eerlijke kans krijgt. Mooie initiatieven die een belangrijke bijdrage leveren aan het kunnen participeren, eindigen omdat er geen steun en financiering voor te vinden is en normale regels te rigide zijn, aldus Janine Budding van MedicalFacts.

hulpmix

Goedkoop
De hulpsite is zowel inhoudelijk als maatschappelijk een groot succes. Omdat de hulp via internet wordt aangeboden en jongeren anoniem kunnen blijven, durven veel jongeren voor de eerste keer te praten over onderwerpen als seksueel misbruik, automutilatie, homoseksualiteit of huiselijk geweld. Afgelopen jaar trok de site ruim 800.000 unieke bezoekers. Hulpmix.nl krijgt veel waardering van zowel jongeren als professionals. Jongeren beoordelen de online contacten met hulpverleners met een rapportcijfer van een 8, de website won in 2009 de Nationale Jeugdzorgprijs en werd in 2011 opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. In 2012 bleek uit een onafhankelijk uitgevoerde maatschappelijke businesscase (download PFD hier) dat de maatschappelijke opbrengsten van Hulpmix.nl twee keer zo groot zijn als de maatschappelijke kosten. Frank Schalken van E-hulp.nl: “we hebben eindelijk een manier gevonden om kwetsbare jongeren te bereiken en te helpen, waarbij het ook nog eens goedkoop is. Sluiting van Hulpmix.nl levert alleen maar verliezers op: de jongeren die het betreft en de Nederlandse belastingbetaler.

Zelfhulp
Zowel vanuit Den Haag als vanuit de Zorgverzekeraars is de roep om de zorg in Nederland met behulp van internet beter, klantvriendelijker en goedkoper te maken. Men wil met vormen van eHealth inzetten op meer zelfhulp en participatie, waarbij professionals vooral als vangnet dienen. Schalken: “Hulpmix.nl doet dat al zeven jaar zeer succesvol. Het is wrang dat dit initiatief nu moet stoppen omdat bestaande financieringsstructuren helemaal geen rekening houden met deze eigentijdse vorm van hulpverlening. De hulp die wij bieden valt onder gemeentelijke, provinciale en zorgverzekeraarstaken. Al die partijen vinden Hulpmix.nl een goed initiatief, maar als ik vraag om financiering wijzen ze al zeven jaar naar elkaar.” Dit jaar ontwikkelde Hulpmix.nl een concept waarbij de bestaande site zou worden uitgebreid met online zelfhulpcursussen en blended behandelingen. Schalken: “de website zou dan volledig volgens stepped care worden ingericht met de verwachting dat daarmee overbehandeling in de GGZ verminderd kan worden. Hoewel Zorgverzekeraars enthousiast reageerden op het plan, bleef het struikelpunt dat een deel van de zorg anoniem zou zijn. Pas als we zouden kiezen tussen anonieme preventie of niet-anonieme behandelingen is er denk ik kans op financiering, maar dat werkt niet bij deze doelgroep.”

Toekomst
Waar kunnen jongeren met problemen na 1 december terecht? Schalken: “Er zijn natuurlijk meer organisaties die face-to-face of online hulp bieden aan jongeren met psychosociale problemen. Maar dat zijn vaak hele specialistische sites of er is een aanbod dat onvoldoende aansluit op de doelgroep. Hulpmix.nl lukt dat wel heel goed, maar helaas niet lang meer. Ik ben bang dat duizenden jongeren straks onnodig lang rondlopen met hun problemen waardoor het alleen maar erger wordt.”

Over Hulpmix.nl
Zeven jaar geleden werd Hulpmix.nl opgericht om migrantenjongeren met psychosociale problemen beter te bereiken. Binnen de hulpverlening waren die jongeren ondervertegenwoordigd in de vrijwillige jeugdzorg en oververtegenwoordigd in de zwaardere vorm van jeugdhulpverlening. Door de hulp via internet aan te bieden en samen te werken met migrantenwebsites werd Hulpmix.nl al snel een groot succes. Tot verrassing bleek de hulpsite ook heel veel autochtone jongeren aan te spreken, waarna in 2011 werd besloten zich op alle jongeren van Nederland te richten.
Jongeren kunnen op Hulpmix.nl over ruim 100 onderwerpen betrouwbare informatie lezen en contact hebben met lotgenoten. Nieuwe forumbijdragen worden gecontroleerd voordat ze gepubliceerd worden waardoor ongewenste berichten niet op de site komen. Professionele hulpverleners zijn beschikbaar om mee te chatten of te mailen.
Hulpmix.nl werd de afgelopen jaren met projectgelden gefinancierd door met name het VSBfonds, Stichting Kinderpostzegels en eigen bijdragen van de deelnemende instellingen. Omdat er geen financiering meer was, konden begin dit jaar twee organisaties geen hulpverleners meer leveren. Eind van dit jaar moeten ook de laatste twee instellingen, Bureau Jeugdzorg Gelderland en GGz Eindhoven stoppen. Hierdoor dreigen duizenden jongeren van hulp verstoken te blijven.

Janine Budding

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen