Werkgevers, gemeenten en UWV samen verantwoordelijk

akkoord instemming`De totstandkoming van de Participatiewet is slechts het begin van een forse praktische opgave.` Dat is de reactie van VNO-NCW en MKB-Nederland op het wetsvoorstel dat deze week door het kabinet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Met de Participatiewet komt er één regeling voor mensen die een opstap naar de arbeidsmarkt nodig hebben. Nu is dat nog verspreid over drie regelingen: de WWB (de Wet werk en bijstand), de WSW (de Wet sociale werkvoorziening) en mensen met arbeidsvermogen in de Wajong. Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015, als de Participatiewet in werking treedt, verantwoordelijk voor de mensen die kunnen werken maar die het zonder steuntje in de rug niet redden op de arbeidsmarkt.

Sociaal Akkoord
De Participatiewet vloeit voort uit het Sociaal Akkoord. Hierin is afgesproken dat de werkgeversorganisaties hun leden gaan ondersteunen bij het aan werk helpen van 100.000 mensen met een arbeidshandicap de komende jaren. Maatregelen hiervoor in de Participatiewet zijn gericht op samenwerking op lokaal en regionaal niveau, loonkostensubsidies voor de werkgever en begeleiding van de werknemer.

De Werkkamer
Momenteel werken de sociale partners, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk de Participatiewet en de afspraken uit het Sociaal Akkoord verder uit in de zogenoemde `Werkkamer`. De banen die beschikbaar komen moeten vooral op regionaal niveau worden ingevuld. Gemeenten hebben de regie in de 35 arbeidsmarktregio’s, waar werkbedrijven worden opgezet. In het bestuur van de nieuw op te richten regionale werkbedrijven zijn ook de werkgevers en werknemers vertegenwoordigd.

Dwingend quotum voorkomen
De werkgeversorganisaties benadrukken dat zij daarbij mede afhankelijk zijn van de inzet van gemeenten, UWV en andere betrokkenen. Uiteindelijk moet in de praktijk blijken of de wet voldoende ondersteuning oplevert aan werkgevers en gemeenten. Daarmee moet worden voorkomen dat er een dwingend quotum komt voor arbeidsgehandicapten. `Alle betrokken partijen zijn daar mede voor verantwoordelijk en moeten daar op worden afgerekend`, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Bron: EZ Press/ VNO-NCW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen