Oplossing MotiFit maakt revalidatie van chronische patiënten efficiënter en socialer

Array

Roessing Research and Development, Universiteit Twente en Webathletics bundelen krachten om zorgkosten te besparen
Roessing Research and Development (RRD), Universiteit Twente en Webathletics introduceren MotiFit. Dit geïntegreerd trainingssysteem biedt ondersteuning bij revalidatie voor patiënten die lijden aan COPD, chronisch hartfalen, diabetes en obesitas. Met dit programma kunnen patiënten thuis in een virtuele groepsomgeving, onder professionele begeleiding, trainen en ervaringen met anderen delen.

Gebundelde krachten
Door de revalidatie-ervaring van RRD en Universiteit Twente te combineren met de IT-kennis en het Online Serious Gaming Platform van Webathletics willen de drie partijen gezamenlijk bijdragen aan een oplossing voor de oplopende zorgkosten. Hermie Hermens, Director Telemedicine bij RRD: “Nederland telt ongeveer 329.000 COPD-patiënten. motifitDe schatting is dat we in 2020 te maken krijgen met € 495 miljoen aan zorgkosten. Samen met Universiteit Twente hebben we onderzocht hoe we effectiever kunnen behandelen en tegelijkertijd de patiënttevredenheid kunnen verbeteren. De eindfase van het wetenschappelijk onderzoek is bereikt en we zijn nu op zoek naar fysiotherapeuten en revalidatiecentra die de resultaten verder in de praktijk willen toetsen.”

Efficiënt revalideren
Met de nieuwe revalidatieoplossing kan een behandelaar meerdere patiënten tegelijk laten revalideren vanuit hun eigen huis. Deze methode verbetert niet alleen de fysieke conditie, maar doorbreekt ook de neerwaartse spiraal van inactiviteit en voorkomt sociale isolatie van patiënten. Door ook regelmatig thuis te trainen, kunnen bezoeken aan bijvoorbeeld een longverpleegkundige worden gereduceerd en daarnaast kan medicatie sneller worden afgebouwd. Hierdoor kan er in de zorgketen flink worden bespaard.

Sociale motivatie
De integratie van nieuwe technologieën maakt het mogelijk dat elke patiënt een op het individu toegespitste behandeling ondergaat, maar tegelijkertijd profiteert van sociale aspecten. De behandelaar houdt via internet persoonlijk toezicht en krijgt daarbij hulp van de slimme software. Deze verzamelt en analyseert gegevens en zorgt bijvoorbeeld dat bij overschrijding van bepaalde waarden het programma automatisch wordt gestopt. De toevoeging van gamification-elementen en social communities zorgt dat patiënten gemotiveerd blijven en elkaar kunnen motiveren hun behandeldoelen te realiseren.

Marco Hout, Managing Director bij Webathletics: “We zijn erg blij met de samenwerking tussen RRD, Universiteit Twente en Webathletics. Door onze specifieke kennis en ervaring te combineren, versterken we elkaar. Dit resulteert in een oplossing met voordelen op meerdere vlakken, zoals op het gebied van kosten, maar ook voor de effectiviteit van de behandeling en sociale aspecten. De komende tijd hopen we dit aan te vullen met extra praktijkervaringen van bijvoorbeeld fysiotherapeuten. Met deze ervaringen kunnen we de oplossing nog beter maken.”

Geïnteresseerde fysiotherapeuten en revalidatiecentra kunnen zich aanmelden via [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen