Oratie Gouden tijden voor de medische informatiekunde

Array

transparant mens manTer gelegenheid van de benoeming tot hoogleraar Medische Informatiekunde houdt dr. A. Abu-Hanna zijn oratie getiteld ‘Gouden tijden voor de medische informatiekunde’.

Zorgprofessionals hebben het zwaar. Ze worden dagelijks geconfronteerd met dilemma’s bij het nemen van medische beslissingen; hun zorg moet alsmaar transparanter en ze opereren in een zich snel ontwikkelende informatie
(- technologische) wereld die ze vaak niet voldoende begrijpen of benutten. Gouden tijden voor de medische informatiekunde.

De medische informatiekunde (MIK) bestudeert de zorg om haar te verbeteren. Voorspellende modellen horen bij het instrumentarium van de MIK en faciliteren de vergelijking tussen een kwaliteitsindicator voor geleverde zorg en zijn voorspelde waarde. Deze modellen spelen een belangrijke rol bij programma’s ter verbetering van de kwaliteit van zorg. Een ander belangrijk MIK-instrument is het computer-gebaseerde beslissingsondersteunende systeem. Doel: het geven van adviezen geeft aan de arts – vaak op basis van klinische richtlijnen – om zijn gedrag positief te bei?nvloeden. Er is echter veel onderzoek nodig naar de beperkingen van de op voorspellende modellen gebaseerde verbeteringsprogramma’s en de optimale inzet van beslissingsondersteunende systemen.

Ten slotte is het de hoogste tijd de nieuwe generatie artsen te voorzien van een academische opleiding op het gebied van de medische informatiekunde om de mogelijkheden, beperkingen, en risico’s te kennen die de inzet van ICT met zich meebrengt en op grond daarvan de juiste keuzes te maken als gebruikers, managers en innovators.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen