Grootste, wereldwijde onderzoek naar vroege diabetes type 2-consultatiegesprekken gelanceerd door Boehringer Ingelheim en Eli Lilly in samenwerking met de International Diabetes Federation.

Array

Meer dan 10.000 patiënten met diabetes type-2 en ruim 6.500 artsen uit 26 landen nemen deel aan het grootste wereldwijde onderzoek naar vroege diabetes type 2-consultatiegesprekken onderzoek. Het onderzoek heeft als doel te beoordelen hoe vroege consultatiegesprekken tussen patiënten met diabetes type 2 en artsen geoptimaliseerd kunnen worden. Uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor de ontwikkeling van oplossingen voor de ondersteuning van eerstelijnszorgverleners en patiënten met diabetes type 2.

Boehringer Ingelheim en Eli Lilly kondigen de lancering aan van dit onderzoek naar vroege consultatiegesprekken tussen artsen en patiënten met diabetes type 2. Het onderzoek werd ontwikkeld in samenwerking met de International Diabetes Federation (IDF).  patient-en-artsEr zullen meer dan 10.000 patiënten met diabetes type 2 en ruim 6.500 artsen uit 26 landen deelnemen. De uitkomsten zullen diepgaand inzicht bieden in vroege consultatiegesprekken bij de diagnose en of er na de eerste medicatie een additionele behandeling nodig mocht zijn. De studie zal ook onderzoeken hoe deze vroege consultatiegesprekken gerelateerd kunnen worden aan het persoonlijk welbevinden.

Het is aangetoond dat vroeg en uitgebreid management van diabetes type 2 leidt tot betere resultaten en vermindering van diabetes gerelateerde complicaties.1,2 Effectieve communicatie tussen patiënten met diabetes type 2 en hun arts meteen vanaf de diagnose, kan de tevredenheid en therapietrouw van de patiënt doen toenemen, de kwaliteit van leven verhogen en zelfzorg – en zelfs de bloedglucosebeheersing en -resultaten – verbeteren.3,4

Gediagnosticeerd worden met diabetes type 2 kan moeilijk en emotioneel zijn. Een periode die veel patiënten begrijpelijkerwijs als aangrijpend ervaren. Ervoor zorgen dat patiënten de steun krijgen die ze op dat moment nodig hebben en dat ze de progressieve aard van hun ziekte en het belang van zelfmanagement begrijpen – direct vanaf het begin – is cruciaal voor succes op de lange termijn. De vroege consultatiegesprekken die patiënten met diabetes type 2 hebben met hun artsen zijn essentieel“, volgens Anne Belton, vice-president van de International Diabetes Federation.

Het wereldwijde onderzoek biedt een veelomvattende momentopname van de huidige percepties van deze belangrijke vroege consultatiegesprekken van zowel zorgverleners als patiënten met diabetes type 2, en het zal uitdagingen of mogelijke zaken ter verbetering, naar voren halen.  Oplossingen gebaseerd op de uitkomsten, worden ontwikkeld door de Boehringer Ingelheim en Eli Lilly diabetes-alliantie. Deze zullen erop gericht zijn eerstelijnszorgverleners en patiënten met diabetes type 2 te ondersteunen, zodat patiënten geïnformeerd en gemotiveerd blijven en het zelfvertrouwen behouden bij hun pogingen hun ziekte actief te managen. De verwachting is dat de eerste resultaten later dit jaar bekend worden gemaakt.

Over het onderzoek
Het onderzoek concentreert zich op de behoeften en praktijk in de eerste lijn. Het maakt gebruik van een combinatie van zowel gevalideerde tools als nieuwe researchmethodes voor het onderzoek naar vroege consultatiegesprekken bij diabetes type 2. Verwacht wordt dat het informatie geeft over wat patiënten meenemen van deze consultatiegesprekken en  welk verband dit heeft met  hun welbevinden. Resultaten uit het onderzoek gaan inzichten bieden die helpen bij de ontwikkeling van oplossingen die zorgverleners kunnen ondersteunen bij het voeren van vroege diabetes type 2-consultatiegesprekken en bij het optimaliseren van de beperkte tijd die ze hebben voor patiënten, door te focussen op aspecten die mogelijk het verschil maken.

Het onderzoek is ontwikkeld in nauwe samenwerking met een internationale adviesraad bestaande uit de volgende professionele experts: mw. Anne Belton, Canada, dr. Steven Edelman, VS, dr. William Polonsky, VS, dr. Matthew S. Capehorn, GB en mw. Su Down, GB.

Over diabetes
Diabetes is een chronische ziekte die ontstaat als het lichaam het hormoon insuline niet juist produceert of gebruikt.  Diabetes type 2 komt het meest voor en is verantwoordelijk voor een geschatte 90 procent van alle gevallen van diabetes. Wereldwijd hebben naar schatting 382 miljoen patiënten diabetes type 1 en type 2. Nederland telt ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens ruim 200.000 mensen in Nederland die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal diabetespatiënten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om diabetes type 2 te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is.5-9

Over Boehringer Ingelheim en Eli Lilly
Sinds januari 2011 werken Boehringer Ingelheim en Eli Lilly wereldwijd samen op het gebied van diabetes mellitus. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is gericht op de ontwikkeling van vier potentiële geneesmiddelen die zij gezamenlijk in de pijplijn hebben en die behoren tot de belangrijkste geneesmiddelenklassen ter behandeling van diabetes. De samenwerking bundelt de krachten van deze twee farmaceutische bedrijven met als doel om, ook in de toekomst, innovatieve geneesmiddelen voor diabetes patiënten beschikbaar te stellen. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op www.boehringer-ingelheim.com of www.lilly.com.

Bron: Boehringer Ingelheim en Eli Lilly

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen