Diabetespatiënt beter ingesteld met slimme glucosemeter

Array

bloedsuikermeterMensen met diabetes die een glucosemeter met ingebouwde calculator gebruiken voor het spuiten van insuline, bereiken een lagere bloedglucosewaarde, zodat er op lange termijn minder kans is op complicaties. Dit concludeert internist Dr. Nel Geelhoed-Duijvestijn uit een recent onderzoek onder 250 patiënten in negen Nederlandse ziekenhuizen, dat zij vandaag presenteert in Wenen op een diabetes congres (ATTD).  Het onderzoek is gedaan in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en medisch bedrijf Abbott.

Mensen met diabetes die meerdere keren per dag insuline spuiten moeten iedere keer opnieuw berekenen wat de juiste hoeveelheid is. Dit varieert per dag en is afhankelijk van de glucosewaarden, wat iemand eet, en of hij/zij gaat sporten etc. Als de glucose hoger of lager is dan verwacht moet hiervoor de hoeveelheid insuline gecorrigeerd worden.  Voor het onderzoek gebruikten diabetespatiënten  gedurende 6 maanden FreeStyle InsuLinx,  een bloedglucosemeter die adviseert hoeveel insuline gespoten kan worden.
drnelgeelhoedklein2Nel Geelhoed: “Er is een grote groep mensen die het lastig vindt om telkens weer ingewikkelde berekeningen te doen voor de optimale hoeveelheid. Zo zijn er mensen die elke dag dezelfde hoeveelheid insuline spuiten, zonder hierbij echt goed rekening te houden met de glucosewaarde op dat moment omdat ze toch meestal ongeveer hetzelfde eten. Uit het onderzoek blijkt dat een ingebouwde calculator in de bloedglucosemeter hen helpt om dagelijks op een goede manier om te gaan met hun diabetes en zo een lagere bloedglucosewaarde bereiken.”

Belangrijkste uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat patiënten die gebruik maken van een bloedglucosemeter die adviseert over de juiste hoeveelheid insuline meer vertrouwen hebben in hun eigen vermogen om hun bloedglucosewaarden onder controle te houden. 57% van de patiënten testen na 6 maanden gebruik van bloedglucosemeter met calculator vaker hun glucosewaarden, 53% begreep veel beter wat het belang is van glucosemeten en 38% was nauwkeuriger in het spuiten van insuline. 

Het onderzoek werd gehouden in een ‘real life’ situatie; patiënten zijn willekeurig gekozen om mee te doen met het onderzoek en ze hebben gedurende de looptijd van het onderzoek geen extra begeleiding gehad. Het onderzoek is uitgevoerd o.l.v. Dr. Nel Geelhoed-Duijvestijn en diabetesverpleegkundige Judith van Niel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen