Ziekenhuizen publiceren naast HSMR ook sterftecijfers per specialisme

Array
Ziekenhuizen publiceren sinds een aantal jaar hun HSMR (Hospital standard mortality ratio); vanaf dit jaar maken zij ook hun sterftecijfers per specialismen (SMR) openbaar. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: “Ook al zijn deze cijfers nog niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken, is dit een goede stap op weg naar het zichtbaar maken van kwaliteit”.

HSMR en SMR
De Hospital Standardised Mortality Ratio (HSMR) is de verhouding tussen het werkelijke en het ‘verwachte’ aantal sterfgevallen in een ziekenhuis, vermenigvuldigd met 100. Met ‘verwachte sterfte’ wordt bedoeld: de sterfte die op grond van het patiëntenprofiel kan worden verwacht. sterftecijfersDe SMR-cijfers hebben betrekking op de verwachte sterfte (op basis van patiënten profielen) afgezet tegen de werkelijke sterfte per specialisme, zoals bijvoorbeeld patiënten met darmkanker of één patiëntencategorie, zoals IC patiënten. De cijfers worden uiterlijk 1 maart op de sites van de ziekenhuizen gepubliceerd. Het gaat om het jaar 2012 of een driejaarsgemiddelde over de jaren 2010 – 2012. Niet alle ziekenhuizen beschikken over de gegevens om een HSMR en de SMR’s te kunnen publiceren; 77 van de 85 ziekenhuizen hebben van het CBS een berekening ontvangen.

Geen keuze-informatie
Ziekenhuizen zetten zich in om kwaliteit zichtbaar te maken. Veel van de kwaliteitsinformatie waar ziekenhuizen over beschikken, gebruiken ziekenhuizen voor interne verbeteringen. Door de toegenomen vraag keuze-informatie voor patiënten, is de tendens zichtbaar dat deze interne kwaliteitsinformatie wordt opgevraagd om te gebruiken als keuze-informatie. In veel gevallen levert dit informatie op die én moeilijk te begrijpen is, én waarbij onderlinge vergelijking lastig is. Dit is aan de orde bij de HSMR, en nog sterker bij de SMR-cijfers omdat deze laatste gebaseerd zijn op kleine en wisselende patiëntenaantallen. Desalniettemin publiceren ziekenhuizen hun SMR-cijfers graag, om te voldoen aan de vraag naar kwaliteitsinformatie. Daarbij komt dat de publicatie van deze cijfers volgens de NVZ, de ontwikkeling naar betrouwbare keuze-informatie zal versnellen.

Zie ook: link naar pagina op website: nvzziekenhuizen.
nl/onderwerpen/sterftecijfers

Bron: NVZ
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen