Start actie Foodwatch: Becel uit de schappen supermarkt

cholesterol-200x200Omstreden plantensterolen: EU reageert met schijnoplossing
Foodwatch heeft al geruime tijd kritiek op het feit dat Unilever met Becel pro-activ ‘cholesterolmedicatie’ met potentiële bijwerkingen vrij verkrijgbaar in de supermarkt aanbiedt. Foodwatch eist dat deze halvarine alleen nog maar op recept in de apotheek verkocht wordt en evenals reguliere medicatie een veiligheidscontrole doorloopt. Inmiddels heeft de Europese wetgever gereageerd – helaas met een schijnoplossing.

Voedingsmiddelen zoals Becel pro-activ, die de omstreden toevoeging ‘plantensterolen’ bevatten, moeten vanaf 15 februari 2014 een nieuwe vermelding op de verpakking plaatsen. Volgens een nieuwe EU-verordening moet er in de toekomst op gewezen worden, dat

“… het product niet bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden.”Nobel streven, gebrekkige uitvoering
Op deze manier wil de EU voorkomen dat mensen zonder verhoogd cholesterolgehalte deze halvarine consumeren. Eigenlijk een nobel streven, want de in zeer hoge concentraties toegevoegde ‘plantensterolen’ verlagen, zoals de reclame belooft, weliswaar het cholesterolgehalte in het bloed, maar er zijn onderzoeken die aanwijzingen geven dat ze dezelfde soort afzettingen in de vaten veroorzaken en daarmee juist hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Mensen zonder cholesterolproblemen lopen dus mogelijk onnodige gezondheidsrisico’s wanneer zij voedingsmiddelen waaraan plantensterolen zijn toegevoegd consumeren. Maar is een nieuwe vermelding over de consumptie in de kleine lettertjes voldoende om te voorkomen dat gezonde mensen stoppen met mogelijk risicovolle zelfmedicatie? Waarschijnlijk niet. Want wie verwacht dat halvarine hart- en vaatziekten kan bevorderen? Zolang deze producten in de supermarkt verkocht worden, blijven ze door kinderen en mensen zonder een verhoogd cholesterolgehalte te worden geconsumeerd. Deze ‘medicatie’ ziet er tenslotte uit als normale marga- of halvarine, ruikt als normale margarine en smaakt als normale margarine. En ze ligt direct naast de gewone margarine en boter in het koelvak van de supermarkt.

Wie ziek is, moet naar de dokter gaan
foodwatch blijft dus bij haar standpunt: Voedingsmiddelen met een hoge concentratie van de toegevoegde werkzame stof ‘plantensterol’ moeten wettelijk als medicijnen worden geëvalueerd, inclusief relevante studies naar de risico’s en bijwerkingen op lange termijn. Om massale zelfmedicatie met onbekende risico’s effectief te voorkomen, moeten ze alleen op recept in de apotheek verkrijgbaar zijn, ínclusief een bijsluiter. Doe mee met onze e-mailactie en roep Unilever op Becel pro-activ niet meer in de supermarkt te verkopen!

Vrijwillige vermelding van Unilever op Becel pro-activ
Unilever gaat inmiddels een stapje verder dan de regelgeving voorschrijft en completeert de achterkant van deze producten en hun verdere uitingen met de vermelding ‘Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.’ De toevoeging van laatste zin lijkt een ‘vrijwillige’ reactie op de door foodwatch ontketende publieke discussie. foodwatch roept Unilever opnieuw op om eindelijk consequent te handelen en producten die uitsluitend voor een zeer specifieke groep mensen bedoeld zijn, niet meer voor iedereen vrij verkrijgbaar in de supermarkt te verkopen. Wijzigingen in de etikettering zullen waarschijnlijk amper voorkomen dat mensen zonder cholesterolproblemen deze ‘medicatie’ uit het koelvak in de supermarkt consumeren. Onderteken nu onze e-mailactie!

Gerechtelijk geschil foodwatch tegen Unilever
In november 2011 heeft foodwatch Duitsland voor de eerste keer kritiek geleverd op Becel pro-activ. Unilever reageerde destijds als volgt: “Vanuit wetenschappelijk oogpunt is er geen aanwijzing dat de consumptie van met plantensterolen verrijkte producten met bijwerkingen in verband gebracht kan worden.” Omdat dit vanuit het oogpunt van foodwatch een onjuiste weergave van feiten is en het de risico’s van het product versluiert, heeft foodwatch Duitsland in januari 2012 een klacht tegen Unilever ingediend bij de arrondissementsrechtbank van Hamburg. In eerste instantie werd de klacht afgewezen, omdat de rechters de omstreden bewering beoordeelden als louter meningsuiting en deze daarom niet eerst op ‘juist’ of ‘onjuist’ gecontroleerd hebben. Ongeacht haar juistheid mocht Unilever de omstreden verklaring voorlopig verder gebruiken. Daarop heeft foodwatch beroep aangetekend. De volgende zitting zal naar verwachting in de eerste helft van 2014 plaatsvinden.

Winnaar Gouden Windei verkiezing 2012
In 2012 vroeg foodwatch Nederland aandacht voor de misleidende praktijken van Becel pro-activ. Zo werd het product tijdens de Gouden Windei verkiezing van 2012 door Nederlandse consumenten verkozen tot meest misleidende product. Onderteken nú onze e-mailactie!

‘Alles is Gezondheid…’
In februari 2014 is het programma ‘Alles is Gezondheid…’ als onderdeel van het Nationaal Programma Preventie gelanceerd. In dit kader werken zes ministeries, gemeenten, grote bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om Nederlanders gezonder te laten leven. Op 5 februari 2014 heeft Unilever een pledge voor actief werken aan een gezondere samenleving getekend.

De invulling van de rol van het concern houdt in dat het in februari en maart 2014 de Nationale Cholesterol Test financieel zal ondersteunen. Deze test is een van de grootste actieonderdelen van het opgezette programma en wordt medeondersteund door de Hartstichting en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Unilever heeft zich ten doel gesteld de doelgroep via verschillende kanalen te informeren over cholesterol en over de mogelijkheid om gratis je cholesterol te laten meten bij een Service Apotheek. Bovendien biedt de multinational gedurende heel 2014 aan bezoekers van een aantal grote evenementen de mogelijkheid om ter plekke gratis zijn of haar cholesterolgehalte te testen. Deelnemers worden, indien van toepassing, doorverwezen en ontvangen een ‘goodiebag’ met informatie over de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten én Becel pro-activ, bleek uit een gesprek met de Service Apotheek.

Doe mee met onze e-mailactie en roep Unilever op Becel pro-activ niet meer in de supermarkt te verkopen.

Bron: Foodwatch

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen