Nederland loopt voorop met borstreconstructie met lichaamseigen weefsel

Array

Minder complicaties en meer vrouwen komen in aanmerking
Dankzij nieuw onderzoek komen meer vrouwen in aanmerking voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, dus zonder siliconen protheses. Daarnaast is het dankzij nieuwe inzichten mogelijk om de kans op een veel voorkomende complicatie (slechte doorbloeding) sterk te verminderen. Deze doorbraken zijn ontdekt door twee plastisch chirurgen, Stefania Tuinder en Darren Booi, die recent zijn gepromoveerd aan het Maastricht UMC+. Nederlandse plastisch chirurgen lopen daarmee voorop als het gaat om borstreconstructies met lichaamseigen weefsel na borstkanker.
borstreconstructie-200x200Een op de acht vrouwen krijgt gedurende haar leven borstkanker. Borstkanker is hiermee de meest voorkomende kanker bij vrouwen en de tweede oorzaak van aan kanker gerelateerde sterfte bij vrouwen. Omdat de behandeling erg verbeterd is met de ontwikkelingen in borstkanker-screening, chemotherapie, radiotherapie en hormonale therapie winnen steeds meer vrouwen het gevecht tegen borstkanker en is de laatste jaren steeds meer aandacht voor de borstsparende en reconstructieve behandelingen. De borst kan met behulp van implantaten of met eigen weefsel worden gereconstrueerd. Niet alle technieken zijn echter bij elke patiënt mogelijk. Hierin is de expertise en overleg tussen arts en patiënt belangrijk voor het kiezen van een passende reconstructie.

Borstreconstructie met lichaamseigen weefsel
Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wordt vaak overtollig vet en huid uit de onderbuik gebruikt om een nieuwe borst te maken. Patiënten met relatief grote of brede borsten zijn goede kandidaten voor een zogeheten autologe reconstructie, omdat dit met een implantaat moeilijk te reconstrueren is. Ook in geval van bestraling van de borstkas na borstkanker heeft een reconstructie met eigen weefsel de voorkeur. Een andere reden kan zijn dat een patiënt bewust voor een reconstructie met eigen weefsel kiest, omdat ze liever geen siliconen implantaten wenst. De tevredenheid van patiënten is medebepalend dat er inmiddels een lange wachtlijst is voor deze ingreep in Nederland, ongeveer 1 tot 2 jaar.

Doorbraken
Aanstaande vrijdag promoveren twee plastisch chirurgen die met hun onderzoek voor een doorbraak hebben gezorgd als het gaat om borstreconstructies met lichaamseigen weefsel. Zij hebben aangetoond complicaties te kunnen verminderen en dat meer vrouwen in aanmerking kunnen komen voor een autologe reconstructie. Darren Booi: “Door na de ingreep het aminozuur arginine toe te dienen blijken patiënten een betere doorbloeding te hebben van de gereconstrueerde borst. Ongeveer in 10 tot 15 procent van de gevallen wordt de nieuwe borst niet van voldoende bloed voorzien. Hierdoor kan verharding van het vet of sterfte van de huid plaatsvinden. Dit kan invloed hebben op het resultaat en kan tevens in een aantal gevallen pijn, infectie en gedeeltelijk afsterven van de lap als gevolg hebben, waardoor in sommige gevallen een heroperatie nodig kan zijn. Arginine verhelpt deze complicaties.”

Daarnaast is bij patiënten met fors overgewicht en patiënten die roken aangetoond dat de doorbloeding is verminderd, wat leidt tot de complicaties. Ook bij patiënten die kort voor de ingreep zijn gestopt met roken blijven tijdens en na de operatie een verminderde doorbloeding hebben van de nieuwe borst. Patiënten worden daarom geadviseerd zes weken voor de ingreep te stoppen met roken en patiënten met een fors overgewicht wordt geadviseerd om af te vallen tot een BMI lager dan 30.

Meer vrouwen in aanmerking voor autologe borstreconstructie
Sommige dunne vrouwen werden tot op de dag van vandaag ongeschikt geacht voor een autologe reconstructie, omdat zij te weinig vet of weefsel hebben ter hoogte van de buik dat verplaatst kan worden voor reconstructie van de borst. Uit onderzoek van plastisch chirurg Stefania Tuinder is een nieuwe plek aan de zijkant van de bovenbenen mogelijk gebleken om weefsel van te verplaatsen dat gebruikt kan worden voor de reconstructie van de borst. De nieuwe methode maakt een reconstructie met lichaamseigen weefsel mogelijk bij meer vrouwen, omdat het niet meer afhankelijk is van de hoeveelheid vet die zij hebben.

Bron: Reputatiegroep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen