Ziekenhuizen in Friese regio ondertekenen intentieverklaring hematologische en medisch oncologische zorg

Array

Hoogwaardige oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen
Op 31 maart hebben de bestuurders van de ziekenhuizen in Friesland, met alle hematologen en  oncologen in de Friese regio een intentieverklaring ondertekend. Dit is de start van een nieuw krachtig zorgnetwerk, FROHON genaamd. FROHON staat voor Friese Regio Oncologisch en Hemato-Oncologisch Netwerk en is een nieuw samenwerkingsverband. Het bestaat uit de ziekenhuizen, de Stichting Medische Oncologie Friesland (SMOF) en de Werkgroep Hematologie Friesland (WHF). FROHON is bedoeld om de kwaliteit van de hematologische en oncologische zorg voor patiënten met kanker in de Friese regio te verbeteren en voor de toekomst duurzaam te waarborgen.

_MG_0399Bew

Foto van de betrokkenen bij de intentieverklaring hematologische en medisch oncologische zorg

Hematologie/Oncologie
Hematologie is de zorg voor patiënten die bijvoorbeeld worden behandeld voor lymfeklierkanker, de ziekte van Kahler of leukemie. Oncologie is de zorg voor patiënten met bijvoorbeeld borstkanker, prostaatkanker of darmkanker.

De hematologen en oncologen willen in de toekomst als eenheid gaan optreden en zullen gaan werken met uniforme protocollen en ‘zorgpaden’. Dit, om de zorg voor patiënten met kanker verder te verbeteren. Ook komt er op termijn een gezamenlijke website.

Hierdoor ontstaat een uniform regionaal transparant kwaliteitskader voor de hematologische en oncologische zorg in Friesland.

Zorgnetwerk
Door de snel veranderende tijdgeest en toenemende kwaliteitseisen ten aanzien van de hematologische en oncologische zorg is er behoefte aan een breed gedragen regionaal zorgnetwerk. De landelijke kwaliteitscriteria voor deze zorg worden op transparante wijze vertaald naar lokaal niveau. Eén van de betrokken internist-oncologen: “Naar verwachting gaat het totale traject meer dan een jaar beslaan. We vinden het als oncologen belangrijk om de eerste concrete stappen snel te zetten”. Het waarborgen van de kwaliteit in de Friese regio is van belang voor patiënten, en hun familie, zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Doelstellingen van het nieuwe zorgnetwerk FROHON voor de Friese regio:

  • Vertaling van landelijke kwaliteitscriteria naar een uniform, concreet regionaal niveau;
  • Borging van kwalitatief hoogwaardige transparante hematologische en oncologische zorg voor de Friese regio;
  • Intensievere regionale samenwerking op het gebied van kennis, multidisciplinair overleg (MDO) en wetenschap. Veilige uitwisseling van patiëntengegevens en materialen.

Samenwerkingsverband
Sinds 2004 bestaat er in Friesland een samenwerkingsverband op het gebied van de medische oncologie. Dit samenwerkingsverband is in 2006 geformaliseerd door de oprichting van de stichting Medische Oncologie Friesland (SMOF). Daarnaast is de Werkgroep Hematologie Friesland (WHF) sinds 1997 actief. Door de krachten van het SMOF, de WHF en de besturen van de ziekenhuizen te bundelen ontstaat een groot en krachtig zorgnetwerk.

Bron: SMOF & WHF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen