Kwalijk boek afgelopen week nummer 10 van de Bestseller60

Vandaag in de redactiemail een behoorlijk kwalijk boek  maar plaats het toch maar online zodat u als lezer/zorgverlener weet dat dit soort boeken zijn verschenen. Antikanker Een nieuwe levensstijl van Dr. David Servan–Schreiber verscheen voor het eerst in 2008; inmiddels zijn er 40.000 exemplaren verkocht en wordt het boek door velen omarmd. Zo ook door voormalig astronaut Wubbo Ockels. Hij vindt in Antikanker een manier om zijn leven te verlengen. “Een fascinerend boek; echt een eye-opener voor mij”, zegt hij hierover en maakte onlangs veel los door zijn optreden in de TV-show (TROS). Afgelopen week is het boek weer binnengekomen op nummer 10 van de Bestseller60.

image003Het boek zegt, zonder wetenschappelijk bewijs, dat het overgrote deel van de kanker gevallen heeft te maken met onze levenswijze, verwerpelijk! Alsof kanker een wedstrijd is en dat alleen falende mensen eraan doodgaan. Servan-Schreiber is overtuigd dat voeding een sterke remmende invloed kan hebben op de groei van bepaalde vormen van kanker. Dit soort boodschappen draagt bij aan het ontwikkelen van schuldgevoel bij kankerpatiënten. Schuldgevoel omdat men vindt dat men gezonder had moeten eten en leven.

Schuldgevoel omdat patienten denken dat de kanker voorkomen had kunnen worden wanneer men anders geleefd zou hebben. Schuldgevoel, omdat anderen verdriet hebben als gevolg van de slechte leefstijl. Natuurlijk zijn er ziekten die verband houden met hoe je leeft. Van roken krijg je kanker en hart- en vaatziekten,  veel te dik zin en van te veel eten krijg je diabetes…  Toch is er zelfs bij zulke leefstijlziekten zelden alléén ‘eigen schuld’ in het spel. Tenslotte zijn er ook rokers die géén longkanker krijgen. Maar door niet te roken kan je longkanker niet voorkomen evenmin door meer te bewegen. Alsof iemand kanker heeft verdiend!

David Servan – Schreiber (1961-2011) was professor in de klinische psychiatrie aan de universiteit van Pittsburgh. Hij schreef verschillende boeken over de zelfhelende kracht van het lichaam, waaronder Antikanker en Uw brein als medicijn. David Servan-Schreiber overleed op 24 juli 2011 aan de gevolgen van een uitgezaaide, kwaadaardige hersentumor.

 

Antikanker. Een nieuwe levensstijl

Dr. David Servan-Schreiber

Paperback, 320 pagina’s

ISBN 978 90 215 54914

Prijs: € 15,00

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Kwalijk boek afgelopen week nummer 10 van de Bestseller60"

  1. Siegfried van Hoek

    Ik heb ook kennis genomen van de aflevering van de tv-show met Wubbo Ockels. Wubbo doet meer dan enkel de adviezen van het boek Een nieuwe levensstijl van Dr. David Servan–Schreiber opvolgen, zo was hij ook in therapie bij de Ijsman (zie aflevering hyperlink artikel bovenstaand), die mensen onder extreme koude hun oermens-levenskrachten laat ervaren/oproepen.

    Pioniers op het gebied van kanker en voeding zijn er ook op ‘Neerlansch bodem’ met het boek ‘Het Moermandieet’ van Drs. Moerman (een Vlaardingse huisarts die zichzelf geneesde van kanker, de methode wordt ook gebruikt voor gezonder afslanken) http://nl.wikipedia.org/wiki/Moermanmethode). En dat is er nog het boek van Dr. Houtsmuller ‘Het Houtsmullerdieet’ eveneens ontstaan nadat bij hem kanker was ontstaan, waarvan hij claimde zich daarmee genezen te hebben http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Houtsmuller . Het boek van Houtsmuller kan als een vervolg op het boek van Moerman gezien worden. Ook deze boeken wordt tegengeworpen, dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat kanker ermee bestreden kan worden, maar dat geldt ook voor de homeopathie als medicijn, dat soort tegenwerpingen…

    De stelling dat kanker voor het het overgrote deel van de gevallen te maken heeft met onze levenswijze is deels onzin! Ten eerste gaan we in de westerse wereld niet (meer) dood aan ziekten waar we eerder het loodje mee konden leggen, vanwege onze inentingen bijvoorbeeld… Ten tweede is er zoveel vervuiling (autogassen, straling, voedingssupplementen, etc), dat het woord levensstijl niet gepast is, want levensstijl betekent: keuze. En keuze, die hebben we helemaal niet, als we in Nederland wonen. Goed u kan proberen in een hutje op de hei te gaan wonen ver van de snelweg…, en primitief te overleven en dan dood te gaan aan andere levensbeperkende factoren?

    Kanker heeft niemand verdiend, dat krijg je of je krijgt het niet; en dat overleef je of je overleeft het niet! En daar komt de krux om de hoek kijken: waarom? En dan blijkt voeding persoonsgebonden afhankelijk wel een factor te kunnen zijn, net als dat individuen verschillend op chemo kunnen reageren. Ik heb kankerbehandeling van dichtbij gezien met mijn moeder, die succesvol een van de zwaarste chemo’s heeft doorstaan en kanker overleefde, en hierbij diende voeding en homeopathie ter ondersteuning om ook de chemo te overleven naast de eigen ondersteuning in kankerbestrijding, terwijl de chemo (Taxus) haar expliciet slopende werk moest doen.

    OP DE EERSTE PLAATS leeft er onder kankerpatienten het besef: MIND IS ALLES. Negativiteit voedt kanker (‘stresshormonen’), geestkracht ondersteunt genezing. Voeding (selectiviteit van consumeerbare stoffen) is ook een factor, zeker ook betreft het kunnen opvangen van de gevolgen van de chemo (, ik zou ieder Greens+ adviseren als bijvoeding, of een ander voedingssupplement, omdat de darmen in opnamecapaciteit sterk reduceren tijdens chemo, waardoor verzwakking van het lichaam groter wordt), maar daarnaast is de geesteskracht de belangrijkste sturing. Als iemand niet beter wil worden, dan zal het niet gaan slagen denk ik, het gevecht met chemo is alleen al een hele zware mentale slag.

    Ik zou daarom het thema voeding in kankerbestrijding vooral in een preventief / ondersteunend gezondheidskarakter willen plaatsen. Eenmaal kanker, dan zal voeding alleen het niet doen… Alhoewel: er is een pionier Chagaman: die man zette thee van de witte berkenbastzwam en genas van kanker…. Keiharde onzin? Echt niet! De stof die er in zit heet betulinezuur, en het zet enkel de kankercel aan tot zelfdoding (apotose), en dat is al vijf jaar klinisch bewezen. Men is nu bezig met de ontwikkeling van toedieningsmethodes (lege virushulzen, die als een paard van troje een cel binnentreden etc.), waarmee er een patenteerbaar medicijn ontstaat. In de Ayur-Vedische wetenschap wordt Kurkuma ook als een belangrijke kankerbestrijder genoemd. Er is elders een artikel op Medicalfacts geweest, dat bepaalde groeten zoals Broccolie een positief effect hadden in het tegengaan van soorten van ‘vrouwenkanker’. Voeding als ingredient in kankerbestrijding?

    Helemaal onzin is het dus niet voeding… Het verhaal van Chagaman, Moerman, Houtsmuller, en zelfs Servan-Schreiber denk ik dan, moet geplaatst worden binnen het kader van stoffen die in voeding zitten, die op celniveau weldegelijk een invloed kunnen hebben op het leven van het organisme, en dus ook haar ziekten… Dat maakt voeding echter nog geen medicijn met direct effect…, wat men graag in de allopathie ziet.

  2. Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    t wordt tijd dat onderzoekers voedingsstoffen serieus gaan nemen en de weg in gaan slaan van de ontwikkeling van Nutraceuticals….. Evidence based

Comments are closed.

Recente artikelen