Patiëntenfederatie bezorgd over snelle invoering Wet Langdurige Zorg

Array

wilna windPatiëntenfederatie NPCF maakt zich ernstige zorgen over de invoering van de nieuwe Wet Langdurige Zorg, de opvolger van de AWBZ. Dat gaat directeur Wilna Wind vanmiddag zeggen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Vorige week riepen de zorgverzekeraars op tot uitstel van invoering van de Wlz tot januari 2016. Zij zijn nog niet klaar voor de wet. Directeur Wind: “Als de uitvoerders zeggen dat zij het niet voor elkaar krijgen, is een gedegen invoering in 2015 eigenlijk niet meer mogelijk.”

De NPCF heeft van meet af aan gezegd dat zorgvuldigheid bij de invoering van de nieuwe wet voorop moet staan: zorgvuldigheid is belangrijker dan een snelle invoering. De patiëntenfederatie roept de onderhandelaars over de aankomende rijksbegroting op de extra gelden die voor de zorg vrijkomen, geheel te besteden aan de langdurige zorg. Het zou gaan om een bedrag van 200 miljoen euro. “Investeer dat geld in mensen met een zorgzwaartepakket 4, opdat iedereen met een zzp4, toegang blijft houden tot een verpleeghuis als dat nodig is”, zegt Wilna Wind.

 

Wind wijst er op dat mensen die langer thuis blijven wonen daartoe wel in de gelegenheid moeten worden gesteld. Passend woningaanbod en voorzieningen in de buurt zijn daarbij van groot belang. De patiëntenfederatie voorziet problemen als voorzieningen worden afgebouwd, terwijl er nog niets nieuws voor in de plaats is gekomen.

 

> De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de Wet Langdurige Zorg

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen