Nieuwe regels voor minder geluidsoverlast van luchthavens

Array

Vliegtuiglawaai kan ernstige schade aan uw zenuwen of zelfs uw gezondheid toebrengen. Dat is de reden waarom de meeste luchthavens en de overheid beperkingen opleggen aan vliegbewegingen. De vervoerscommissie stemde op 10 april over het houden van de mogelijkheid voor lokale gemeenschappen om geluidbeperkende maatregelen te kunnen beïnvloeden.

Wat gaat er met de nieuwe regels veranderen?
De nieuwe regels bepalen dat geluidbeperkende maatregelen gebaseerd moeten zijn op objectieve, meetbare criteria via een open, transparant proces waarbij lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden betrokken moeten worden.
Is geluidsoverlast van luchthavens echt een groot genoeg probleem om nieuwe regels te vragen?

Vliegtuig KLMHet is een grensoverschrijdend probleem, aangezien dezelfde vliegtuigen opstijgen en landen in heel Europa. Langdurige blootstelling aan geluid boven 85 dB kan gehoorverlies veroorzaken en het lawaai in de buurt van luchthavens is vaak groter dan 100 dB.

Zal dit de luchtvaartmaatschappijen of de consument geld gaan kosten?
Dat is niet de bedoeling: het verminderen van lawaai is al een prioriteit voor producenten van vliegtuigen bij het ontwikkelen van nieuwe types. Vliegtuigen die al in gebruik zijn, worden ook vaak naderhand aangepast, dus er zullen naar verwachting geen extra kosten komen voor de consument.
Hoe zit het met de invloed van de lokale overheden met betrekking tot het beperken van geluidshinder?

Dat is heel belangrijk. Het Parlement heeft uitdrukkelijk uit het oorspronkelijke voorstel de rechten van de Europese Commissie om alle nieuwe regels te beoordelen weggehaald, door vast te houden aan het beginsel van subsidiariteit en er voor te zorgen dat definitieve besluiten over geluidshinder bij de lokale autoriteiten liggen.

Wat gebeurt er nu?
De leden bespraken het voorstel op maandag 14 april. Op woensdag 16 april wordt er plenair over gestemd.  Indien goedgekeurd, treedt de verordening twee jaar na publicatie in het publicatieblad in werking.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen