Publiek-private samenwerking boekt winst voor patiënten, bedrijven en de BV Nederland

Array

Onafhankelijke evaluatie toont succes TI Pharma
Zeven jaar publiek-privaat geneesmiddelenonderzoek naar belangrijke ziektes heeft klinische resultaten, octrooien en een cohort bekwame onderzoekers opgeleverd. Dat blijkt uit de tijdens de Spring Meeting gepresenteerde evaluatie van Topinstituut Pharma (TI Pharma).

Welzijn: innovatie in de kliniek
TI Pharma heeft in zeven jaar tijd 74 projecten gecoördineerd die nu al hebben geresulteerd in nuttige toepassingen, waaronder een veilig regime voor de dosering van morfine bij pasgeborenen, diagnostische tests voor borstkanker en nieuwe klinische protocollen voor COPD. Daarnaast zette TI Pharma geheel nieuwe onderzoeksstructuren en platforms op die in de nabije toekomst hun vruchten af zullen werpen. TI_Pharma_FESReport_digital_pdfZo realiseerde TI Pharma een ziekteregister voor zeldzame metabole aandoeningen, 41 moleculaire bibliotheken voor snellere generatie, validatie en ontwikkeling van kandidaatgeneesmiddelen en een platform waarbinnen gezondheidsprofessionals op een veilige en verantwoorde manier concurrentie- en privacygevoelige informatie kunnen delen.
TI Pharma heeft extra aandacht besteed aan ziekten die door de Wereldgezondheidsorganisatie als belangrijk(st) zijn aangemerkt. Van de 56 projecten gericht op deze Priority Medicines heeft maar liefst 70% een hoge impact gehad en de vooraf gestelde doelstellingen overtroffen.

Wetenschap: impact en menselijk kapitaal
Wetenschappelijke excellentie is het fundament van succesvolle innovatie en TI Pharma heeft geen concessies gedaan aan kwaliteit. Het toepassingsgerichte onderzoek heeft meer dan 750 publicaties opgeleverd, die bijna twee keer meer zijn geciteerd dan gemiddeld in het vakgebied. Die score is vergelijkbaar met de impact van fundamenteel toponderzoek gefinancierd door ZonMw, STW en NWO en ligt dichtbij internationaal toonaangevende partijen zoals de Wellcome Trust. Binnen het FES-programma werd een nieuwe generatie onderzoekers opgeleid van 470 jonge wetenschappers (223 promovendi en 247 post-docs) die gewend zijn om samen te werken in een multidisciplinaire, publiek-private omgeving.

Welvaart: investering tenminste verdrievoudigd
Ook in economische termen is TI Pharma succesvol gebleken. De overheid investeerde over zeven jaar 137 miljoen euro vanuit de aardgasbaten (Fonds Economische Structuurversterking, FES), op voorwaarde dat publieke en private partners dit bedrag zouden verdubbelen. TI Pharma heeft de overheidsinvestering zelfs direct verdrievoudigd: het bedrijfsleven tekende in voor maar liefst 152 miljoen euro en kennisinstellingen en de EU investeerden nog eens 136 miljoen euro. De projecten resulteerden nu al in 36 geregistreerde octrooien die bedrijven helpen autonoom te groeien en financiering aan te trekken. Als we dit soort inkomsten meerekenen, heeft elke overheidseuro niet twee, niet drie, maar zes euro opgeleverd.

Klaar voor de toekomst
TI Pharma heeft de afgelopen jaren waardevolle expertise opgebouwd als onafhankelijke initiator, katalysator en manager van deze vaak complexe samenwerkingsverbanden. De resultaten, reeds geboekt en nog in het verschiet, laten geen twijfel dat de activiteiten binnen het FES-programma de investering waard zijn (geweest). Dankzij TI Pharma zijn samenwerkingsverbanden van de grond gekomen, is het onderlinge vertrouwen tussen partners gegroeid en is een cultuur ontstaan van hechte en productieve samenwerking.

Ook in de toekomst blijft de organisatie deze rol vervullen. De afgelopen twee jaar zijn verschillende nieuwe projecten gestart, zonder cofinanciering van de Nederlandse overheid. Vorige week kondigden TI Pharma en CTMM bovendien aan de krachten middels een fusie te bundelen, met name om extra Europese onderzoeksgelden aan te trekken. De toenemende vraag naar succesvolle medische innovaties en de daarvoor vereiste multidisciplinaire samenwerking, maakt dat TI Pharma de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.

•    FES-Rapport: New tracks to medicines

Achtergrond
Sinds 2006 ontving TI Pharma 137 miljoen uit de aardgasbaten (FES) om in te zetten voor een versnelde ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen met maatschappelijk impact. Met het FES-programma, waarbinnen 95 partners in 74 projecten samenwerkten, heeft TI Pharma expliciet en meetbaar bijgedragen aan het welzijn, de welvaart en de wetenschap in Nederland. TI Pharma is één van de pioniers die de transformatie naar samenwerking en open innovatie binnen het biomedisch onderzoek in gang heeft gezet.
Ook in de toekomst zal het topinstituut, dat begin april bekendmaakte te fuseren met het Centre for Translational Molecular Medicine (CTMM), een voorlopersrol blijven vervullen in het ontwikkelen van medische innovaties met impact.

Over TI Pharma
Top Institute Pharma (TI Pharma), een non-profit organisatie, maakt grensverleggend farmaceutisch onderzoek mogelijk voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door het oprichten en coördineren van internationale publiek-private samenwerkingsverbanden. Volgens een open innovatie model werken wetenschappers, de private sector, patiëntenorganisaties en anderen samen in vooruitstrevend, multidisciplinair onderzoek gericht op het verbeteren van de ontwikkeling van geneesmiddelen met waarde voor de maatschappij.

Bron: TI Pharma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen