Ondernemende onderzoeksgroep Clemens van Blitterswijk landt in Maastricht

Array

Prestigieuze prijs voor jonge wetenschapper nieuw instituut MERLN
MERLN – Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine; dat is de naam waaronder de onderzoeksgroep van prof.dr. Clemens van Blitterswijk aan de Universiteit Maastricht (UM) toponderzoek op het gebied van weefselregeneratie gaat verrichten. Het MERLN Institute zal naast door Van Blitterswijk zelf, aangestuurd worden door dr. Pamela Habibovic en prof. dr. Jan de Boer.  Tijdens de perspresentatie vandaag maakte Van Blitterswijk bekend dat een van zijn onderzoekers, Lorenzo Moroni, internationaal onderscheiden is door de European Society for Biomaterials.

Het MERLN Institute is gespecialiseerd in bot- en kraakbeenherstel en richt zich met name op het ontwikkelen van nieuwe technologieën die toegepast kunnen worden in de regeneratieve geneeskunde. Hierbij gaat het onder andere om de ontwikkeling van “slimme” biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patiënt zelf.
clemens van blitterswijkJean Leray Award 2014
Tijdens de perspresentatie maakte Van Blitterswijk bekend dat de Jean Leray Award 2014 aan Lorenzo Moroni, een van de medewerkers van MERLN, is toegekend. De Jean Leray Award is een prestigieuze prijs die door de European society for Biomaterials wordt uitgereikt aan jonge wetenschappers tot 40 jaar. Het is de vijfde keer dat de onderzoeksgroep door de European Society for Biomaterials wordt onderscheiden. Van Blitterswijk: “Ik wil niet opscheppen, maar dat is heel bijzonder en zegt iets over onze kwaliteit als onderzoeksgroep. De winnaars van de afgelopen jaren behoren nu allemaal tot de top.”

Kennis As
De komst van de onderzoeksgroep is een bewijs van de aantrekkingskracht van de zogeheten Kennis As – het tienjarige investeringsprogramma van UM, Maastricht UMC+ en Zuyd Hogeschool in de Limburgse kennisinfrastructuur – op onderzoekers van formaat.  Het MERLN Instituut zal mede gestalte geven aan het Institute for Science and Technology (InScite), een internationaal onderzoeks- en kennisinstituut voor biobased en biomedische materialen. In InScite bundelen topwetenschappers van de Universiteit Maastricht, MUMC+, Technische Universiteit Eindhoven en experts van DSM en de Chemelot Campus hun kracht, kennis en expertise om een bijdrage te leveren aan verantwoord gebruik van duurzame grondstoffen en het vitaal ouder worden.
Prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de UM: “Wij zijn heel blij met de komst van deze groep. Dit betekent niet alleen een enorme versterking van de UM maar bouwt ook bruggen tussen de Health Campus Maastricht en de Chemelot Campus.” Van Blitterswijk beaamt: “Met een innovatieve universiteit en een universitair medisch centrum in de buurt, een DSM en de ambities van de Provincie zoals neergelegd in de Kennis As, is dit een ideale omgeving voor ons. We zijn een ondernemende groep en vinden het belangrijk dat onze technologie toepassing vindt in patiënten via eigen spin-offs of via andere bedrijven.” Van Blitterswijk, lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, werd recent uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland.

Sciences
De aanstelling van de groep wetenschappers van het MERLN Institute vindt plaats bij zowel de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) als de interfaculty Sciences van de UM. Prof. dr. Albert Scherpbier, decaan van FHML en vice voorzitter Maastricht UMC+: “De komst van deze groep toont eens te meer aan dat de UM zich buitengewoon grote moeite getroost om wetenschappelijke kennis om te zetten in maatschappelijke (meer)waarde. We zijn er trots op dat we de groep in ons midden mogen verwelkomen.”
Aan de UM gaat Van Blitterswijk zich behalve met onderzoek ook bezighouden met onderwijs. Zo is hij de samensteller van een veelgebruikt leerboek: Tissue Engineering dat dit jaar in een tweede herziene druk verschijnt bij Acadamic Press.

Klik hier voor een interview met Clemens van Blitterswijk in het UM webmagazine.

Meer infomatie over MERLN – Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine vindt u op http://merln.maastrichtuniversity.nl

Bron: Maastricht Universiteit Twitter: @MaastrichtU.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen