Knelpunten contractering zorggroepen blijven bestaan; spelregels bieden perspectief

Onderzoek naar ervaringen met contractering tussen zorgroepen en zorgverzekeraars
Uit een onderzoek van het NIVEL onder de zorggroepen blijken er nog steeds knelpunten te zijn bij de contractering. Vooral op het gebied van tijdigheid van contracteren, het niet volgen door zorgverzekeraars en de contractduur blijkt dat de gewenste situatie nog niet is bereikt. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van InEen, de brancheorganisatie van organisaties voor eerstelijnszorg. Wederkerige spelregels tussen zorggroepen en zorgverzekeraars vertonen samenhang met een soepeler verloop van het contracteerproces. Zorggroepen geven aan dat er vaker afspraken zijn gemaakt over substitutie en het voorkomen van dubbelloop van declaraties met zorgverzekeraars die de spelregels hebben ondertekend. InEen zal als vertegenwoordiger van zorggroepen het gesprek aan gaan met zorgverzekeraars om de knelpunten op te lossen en de spelregels te evalueren.

contract tekenen handtekeningKnelpunten bieden ruimte voor verbetering
Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering bestaat. De ervaringen van zorggroepen met de contractering door zorgverzekeraars zijn niet onverdeeld positief. Net als in voorgaande jaren blijven er knelpunten in het contracteerproces. De belangrijkste verbeterpunten zijn: tijdigheid van contracteren, het volgen door zorgverzekeraars met een klein marktaandeel en het afsluiten van meerjarencontracten. De bevindingen sluiten aan bij eerdere enquêtes over de contractering onder zorggroepen.

Betekenis van spelregels voor het contracteerproces
Het contracteerproces met zorgverzekeraars die in 2013 de wederkerige spelregels vanuit de branche hebben ondertekend, verloopt volgens de zorggroepen soepeler dan bij zorgverzekeraars zonder spelregels. Vanwege het ontbreken van een  zuivere nulmeting kan een oorzakelijk verband tussen de spelregels en de betere scores niet worden aangetoond. Omgekeerd is het opvallend dat de zorggroepen wiens preferente zorgverzekeraar de spelregels ondertekenden naar eigen zeggen zelf ook vaker voldoen aan de spelregels die kaders stellen voor zorggroepen. Het onderzoek laat onder meer positieve resultaten zien bij het maken van afspraken over substitutie (het verschuiven van zorg van de tweede lijn naar de eerste lijn) en het voorkomen van dubbelloop van declaraties. Twee belangrijke aspecten van het contracteerproces die direct bijdragen aan het leveren van zinnige en zuinige zorg.

Overleg met zorgverzekeraars over spelregels en contractering
Dit jaar werd het onderzoek voor het eerst uitgevoerd door het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. De respons op de enquête bedraagt 73% . Dit betekent dat 60 zorggroepen de online vragenlijst rond de jaarwisseling invulden. Naast financiële aspecten gaat het onderzoek ook in op de  inhoud en kwaliteit van de contracten en het proces van contractering. Ook de houding van zorggroepen ten aanzien van zorgverzekeraars maakt deel uit van de enquête. Deze bevindingen uit het onderzoek zullen door InEen worden gebruikt bij het evalueren van de spelregels. De komende weken gaat InEen met de zorgverzekeraars in gesprek om het contracteerproces soepeler te laten verlopen.

Bron: InEen
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen