Hepatitis A komt ook voor in Europese landen

Array

Vaccinaties ook van belang tijdens reizen in Europa
Tijdens de Europese Vaccinatieweek, van zaterdag 26 april tot en met zaterdag 3 mei, wordt weer aandacht gevraagd voor het belang van inentingen. Wie denkt dat hij of zij zich alleen voor verre reizen moet inenten, heeft het mis. Ook binnen Europa en aan de grenzen van het continent is het verstandig je te laten inenten. Alarmcentrale en reisverzekeraar Allianz Global Assistance adviseert reizigers zich te verdiepen in mogelijke ziektes om de kans op een onbezorgde en gezonde vakantie te vergroten.

In de tien populairste vakantiebestemmingen in voornamelijk Europa hebben reizigers ook te maken met Hepatitis A, buiktyfus en tekenbeten. Over al deze veelvoorkomende klachten adviseert Allianz Global Assistance uitgebreid. Ook wanneer mensen direct met die klachten te maken hebben. Europa advies kaart_compleet 2014v3De tien populairste vakantiebestemmingen zijn*:

  1. Frankrijk
  2. Spanje
  3. Italië
  4. Turkije
  5. Nederland
  6. Griekenland
  7. Oostenrijk
  8. Duitsland
  9. Egypte
  10. Kroatië
*Bron: Zoover

Hepatitis A
Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Het is voor veel reizigers onbekend dat deze ziekte naast populaire bestemmingen als Egypte en Turkije ook voorkomt in Italië, Griekenland en Oost-Europese landen zoals Kroatië. Het virus zit in de ontlasting van een besmet persoon en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Zo kan het virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Het advies van Allianz Global Assistance is dan ook om je hiertegen te laten inenten als je naar de meest zuidelijke gebieden reist. Naast vaccinaties is goede hygiëne net zo belangrijk om het virus te voorkomen.

Buiktyfus

Voor een reis naar Turkije of Egypte is het altijd raadzaam vaccinatie-advies in te winnen. Daar heb je niet alleen kans op Hepatitis A, maar ook op andere ziektes door parasieten of insectenbeten. Zwemmen in open zoet water wordt in Turkije en Egypte daarom afgeraden, omdat een parasiet via waterslakken wordt overgebracht in het water. Besmetting gebeurt dan via de huid. Bij een verblijf langer dan 3 maanden is ook een buiktyfusvaccinatie aan te raden. Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie en overgebracht door voedsel of vervuild water.  Net als bij Hepatitis A is het belangrijk om voor het klaarmaken van een maaltijd, voor het eten en na elk toiletbezoek de handen goed te wassen.

Tekenbeten

De teek is in Europa weer aan een opmars bezig, vooral in Nederland. Een teek is een klein, spinachtig beestje dat voorkomt in het struikgewas en op grassprieten in bosrijke gebieden. Met name in de natuurgebieden van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa en in de kustgebieden van Zuid-Scandinavië is er risico op teken-encefalitis. Dit is een soort hersenvliesontsteking waartegen een vaccin verkrijgbaar is. Het is aan te raden je hiertegen in te laten enten als je naar deze gebieden gaat. Een meer bekende ziekte door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Daartegen is vaccinatie helaas niet mogelijk. Gelukkig is deze ziekte in het vroege stadium goed te behandelen met eenvoudige antibiotica.

Download hier de: Advieskaart

Bron: Allianz Global Assistance

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen