Kindcheck nu onderdeel van KNMG-meldcode

De KNMG heeft de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld aangevuld met de eisen uit de Wet verplichte meldcode. Nieuw in de meldcode zijn de verplichte kindcheck en het recht van artsen om huiselijk geweld te melden. Het online stappenplan wijst artsen de weg.

De invoering per 1 juli afgelopen jaar van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling leidde niet tot grote veranderingen voor artsen. Voor artsen maakt de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld al jaren deel uit van hun professionele standaard. Wel moeten zij nu extra aandacht hebben voor de verplichte kindcheck.
meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandelingKind veilig?
Artsen moeten bij volwassen patiënten met bijvoorbeeld ernstige psychische problemen of zware verslaving standaard nagaan of zij verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van minderjarigen, de zogenaamde kindcheck. In dat geval moet de arts het aantal en de leeftijd van deze kinderen vastleggen in het medisch dossier en de stappen van de meldcode Kindermishandeling volgen. Bij twijfel moet de arts contact opnemen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) voor consultatie. Het online stappenplan is op dit punt bijgewerkt. Het is de professionele inschatting van de individuele arts om te besluiten in welke gevallen een kindcheck noodzakelijk is.

Beroepsgeheim en meldrecht
Met de Wet verplichte meldcode is ook een meldrecht voor artsen bij huiselijk geweld in werking getreden. Bij (vermoedens van) kindermishandeling gaf dit meldrecht artsen al de ruimte om het belang van het kind zwaarder te laten wegen dan het beroepsgeheim. Dit meldrecht is in de Wet verplichte meldcode uitgebreid naar huiselijk geweld. Hulpverleners moeten zich wel eerst inspannen om toestemming van de patiënt te verkrijgen, want een meerderjarige beslist in principe zelf of het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) wordt ingeschakeld. Een arts kan echter zijn beroepsgeheim doorbreken als melden noodzakelijk is ‘om ernstig gevaar voor zwaar lichamelijk of psychisch letsel of de dood af te wenden’. Als er kinderen in het spel zijn, doorloopt de arts ook de stappen van de meldcode kindermishandeling.

Competenties in beeld
Om kindermishandeling en huiselijk geweld adequaat te signaleren en te behandelen, hebben artsen specifieke competenties nodig. De medische beroepsgroep loopt voorop met het eveneens vandaag gepubliceerde KNMG-competentieprofiel Kindermishandeling en huiselijk geweld, dat concreet benoemt welke competenties artsen nodig hebben om kindermishandeling en huiselijk geweld adequaat aan te pakken. Wetenschappelijke verenigingen en opleiders kunnen de competenties selecteren die voor hun specialisme direct relevant zijn en het profiel gebruiken als basis voor scholing.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen