Nieuwe samenwerking voor zwangerschapszorg

Een nieuwe samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en de Université de Parakou gaat de kwaliteit en kwantiteit van de zwangerschapszorg in het arme noorden van het West-Afrikaanse Benin verbeteren. De Nederlandse overheid subsidieert dit project met 1,4 miljoen euro in het kader van NICHE, een programma voor ontwikkelingssamenwerking dat wordt beheerd door Nuffic.

De gezondheidszorg in Benin is dringend aan verbetering toe, met name in de noordelijke provincies. In dit gebied komt veel armoede voor en de gezondheidstoestand is over het algemeen slecht. Het geboortecijfer is zeer hoog: vrouwen krijgen gemiddeld 5,6 kinderen en 20% van de meisjes jonger dan 19 jaar heeft al hun eerste kind. zwangerVeel bevallingen (>20%) vinden plaats zonder professionele begeleiding vanwege het tekort aan zorgverleners zoals verloskundigen, verpleegkundigen en artsen. Daardoor worden complicaties tijdens de bevalling vaak slecht behandeld of blijven zelfs onopgemerkt.

Het nieuwe samenwerkingsproject richt zich op de training van zwangerschapszorg-professionals: verloskundigen, artsen (waaronder ook chirurgen gespecialiseerd in gynaecologie en obstetrie), gespecialiseerde verpleegkundigen, gezondheidswerkers, assistenten etc. De Université de Parakou neemt deze training grotendeels voor haar rekening. Mundo, het UM-instituut voor projecten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, gaat samen met enkele UM-experts de staf trainen en de opleidingsprogramma’s verbeteren. Het project richt zich met name op fistels, omdat dit het grootste gezondheidsprobleem is in deze regio.

Overige partners zijn CINOP Global (een Nederlands adviesbureau gespecialiseerd in versterking van beroepsonderwijs in ontwikkelingslanden), de Academie Verloskunde van Zuyd Hogeschool en de Women and Health Alliance (WAHA) uit Frankrijk.

Bron: MUMC+ & Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen