Doorbraak in bestrijding chronische pijn

Neurochirurg Mathieu Lenders van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) heeft met een nieuwe methode spectaculaire resultaten bereikt in het bestrijden van chronische zenuwpijn. Deze volledig nieuwe manier van pijn behandelen is een doorbraak in de behandeling van de grote groep van patiënten met chronische zenuwpijnen: een vijfde deel van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische pijn. Door een combinatie van bestaande en een nieuwe methode van neurostimulatie is chronische pijn, veroorzaakt door de zenuwen, opzienbarend beter te behandelen.

Lenders+links+met+neurostimulatie+teamjpgChronische pijn komt veel voor
Chronisch pijn is een veel voorkomende aandoening, vooral rugpijn komt daarbij vaak voor. Met een Nederlandse bevolking waarvan 18-25% chronisch aan pijn lijdt, is dit een serieuze aandoening. Lenders: “Er zijn heel veel mensen die lijden aan chronische pijn, meer dan er aan diabetes lijden. Daarom zijn wij verheugd dat wij over een nieuwe methode kunnen beschikken om een grote groep van mensen effectiever van hun pijn te kunnen verlossen.” Door de bestaande methoden van neurostimulatie te combineren met de nieuw ontwikkelde burst-stimulatie methode zijn patiënten met zenuwpijn vele malen beter te behandelen.

Bekijk hier een animatie

Bestaande methode van neurostimulatie
De bestaande neurostimulatie en de nieuwe burst-stimulatie maken gebruik van een geïmplementeerd pacemaker die via dunne draadjes signalen aan de ruggenmerg geeft. Traditioneel worden deze signalen gebruikt om de pijnsignalen op weg naar de hersenen te maskeren met een tintelend gevoel, waardoor de gevoeligheid van de pijn vermindert. Nadeel van deze bestaande methode van neurostimulatie is dat de resultaten van patiënt tot patiënt kunnen variëren waardoor er geen afdoende verlichting ontstaat, er gewenning optreedt waardoor de pijn terugkomt en het tintelende gevoel (wat ook wel paresthesie wordt genoemd) kan oncomfortabel zijn.

Nieuw methode van neurostimulatie

Burst-stimulatie is een nieuwe ontwikkelde manier van pijn bestrijden. Ontwikkeld door prof. dr. De Ridder (Universiteit van Antwerpen) en uitvoerig getest bij patiënten in Nederland door neurochirurg Lenders heeft er toe geleid dat onlangs een burst-stimulator op de markt kon komen. Burst-stimulatie is een nieuwe vorm van ruggenmergstimulatie die vaak betere resultaten geeft dan de bestaande methode van stimulatie. Levert de traditionele neurostimulatie elektrische impulsen op gelijke afstanden van elkaar, bij burst-stimulatie wordt er periodiek een signaal naar de hersenen gestuurd. Voordeel van deze methode is dat de tintelingen nauwelijks of niet voelbaar meer optreden.

Doorbraak in pijnbestrijding

Een doorbraak in pijnbestrijding wordt veroorzaakt doordat de nieuwe burst-stimulatie samen met de traditionele neurostimulatie de pijnbestrijding per patiënt exact op maat gemaakt kan worden. Hierdoor kunnen de pijnprikkels per patiënt op maat beïnvloedt worden zodat de patiënt nauwelijks pijn en tintelingen meer ervaart. Lenders: “Ik krijg als neurochirurg veel patiënten die chronische neuropathische pijnen ondervinden. Het is een echte doorbraak dat wij nu zoveel mogelijkheden meer hebben om onze patiënten beter van hun pijn af te helpen.”

Wetenschappelijke artikelen
Burst Spinal Cord Stimulation Evaluated in Patients With Failed Back Surgery Syndrome and Painful Diabetic Neuropathy Cecile C. de Vos, Marjanne J. Bom, Sven Vanneste, Mathieu W.P.M. Lenders and Dirk de Ridder,. Neuromolulation: Article first published online: 24 SEP 2013 | DOI: 10.1111/ner.12116 Preliminary outcomes with a new stimulation design: Responds comparison and budget impact modeling. June 10, 2013 Authors: Tim Vancamp, , Benoit SALAUN, PharmD, MSc, Mathieu Lenders, Mark Plazier, Cecile de Vos, Tomas Menovsky, Tony Van Havenbergh, Dirk de Ridder T. Vancamp, S. Vanneste, B. Salaün, M.W.P.M. Lenders, M. Plazier, C.C. de Vos, T. Menovsky, T. Van Havenbergh, D. De Ridder. Preliminary outcomes with a new stimulation design: Response comparison and budget impact modeling. Poster presented at the 11th World Congress, International Neuromodulation Society, June 10, 2013, Berlin, Germany. 1/5 adults in Europe suffer from CP = 95 million people (Breivik H et al. Survey of chronic pain in Europe: prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur J Pain 2006;10:287-333) Netherlands: 18-25% van de bevolking lijdt aan chronische pijn (Pain Proposal: Improving the Current and Future Management of Chronic Pain. A European Consensus Report 2010) http://www.efic.org/index.asp?sub=B57HFCF6J4043
 

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen