VU spinoff Lumicks brengt interactie moleculen realtime in beeld

Array

Weer een stap dichterbij het voorkomen en genezen van kanker
LUMICKS is een spinoff van de Vrije Universiteit Amsterdam die het mogelijk maakt om de interactie tussen moleculen zoals DNA en eiwitten realtime in beeld te brengen, iets dat nog niet eerder mogelijk was. Realtime is belangrijk omdat men dan de dynamiek van biologische processen, zoals repair van DNA, kan volgen als het gebeurd, en onder realistische omstandigheden. De kennis die dat gaat opleveren is belangrijk in onderzoek naar het voorkomen en genezen van kanker.

Filmbeelden zijn bron van informatie over molecuul interacties
Door de techniek van optische pincetten te combineren met superresolutie fluorescentie microscopie is het mogelijk om heel gedetailleerd realtime te kijken naar hoe moleculen een interactie met elkaar aangaan.

lumicksDeze techniek is in de afgelopen tien jaar aan de VU ontwikkeld door hoogleraren Gijs Wuite en Erwin Peterman. Zij publiceerden onlangs hierover in Nature Methods. “Het is nu mogelijk om filmpjes te maken van individuele eiwitten die een interactie aangaan met een DNA-molecuul, iets dat nooit eerder mogelijk was,” zegt Gijs Wuite, VU-hoogleraar en een van de oprichters van LUMICKS. VU-wetenschapper Andrea Candelli vult aan: “Telkens als we met onze techniek naar moleculen kijken leren we iets nieuws en moeten we onze bestaande kennis aanpassen. Nu kunnen we voor het eerst zien wat er daadwerkelijk gebeurt op moleculair niveau en in realtime. Zo leren we over de dynamiek van biologische processen, zoals bijvoorbeeld DNA repair.”

Lumicks brengt kant-en-klare stelsels van geavanceerde apparatuur op de markt

LUMICKS heeft een licentieovereenkomst met de VU voor toegang tot de techniek en gerelateerde patenten. Op dit moment lanceert het bedrijf de eerste producten voor ‘Correlative Tweezers Fluorescence’ en zoekt investeerders om deze op korte termijn op de markt te brengen. Olivier Heyning, directeur van LUMICKS: “De eerste bestelling is al binnen en we hebben projecten van in totaal ruim 2 miljoen euro in de pijplijn. Met de oprichting van LUMICKS is Nederland een nieuwe fabrikant in de high-tech maakindustrie rijker.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen