Hybride mug mogelijk nieuw gevaar volksgezondheid

Array

Een nieuwe muggensoort kan een gevaar voor de volksgezondheid geven als er in Nederland een gevaarlijk virus heerst. Het gaat om een kruising van gewone huissteekmug (Culex pipiens pipiens)en naar het noorden oprukkende molestusmug (Culex pipiens molestus) , dat melden onderzoekers van de Wageningen University. Uit eerdere waarnemingen blijkt dat er een nauw verwante variant van de huissteekmug is die hier vaker voor lijkt te komen dan gedacht. Deze mug is eerder op ondergrondse plekken aangetroffen, zoals in de metro in Amsterdam, en gaat niet zoals de huissteekmug in winterrust. Deze mug heeft bovendien, in tegenstelling tot de huissteekmug, een sterke voorkeur voor bloed van zoogdieren in plaats van vogels. Op grond van haar uiterlijk is ze niet te onderscheiden van de huissteekmug. De molestus-variant is alleen met recentelijk beschikbaar gekomen DNA-analysetechnieken van de gewone huissteekmug te onderscheiden. Met name het gedrag van de molestus verschilt vormt daarbij het grootste gevaar. Deze hybride muggen kunnen als een brug fungeren tussen vogels enerzijds en mensen en andere zoogdieren anderzijds, hetgeen bij het overbrengen van ziektes een bepalende rol kan spelen.mugTot nu toe brengen muggen in ons land geen virussen of parasieten over op mensen en vormen ze geen bedreiging voor de volksgezondheid. Maar in andere Europese landen, zoals Griekenland, Italië en Hongarije, worden al wel regelmatig besmettingen met het West-Nijlvirus gemeld. Verschillende onderzoeksgroepen in Nederland doen onderzoek naar de mogelijke risico’s die een nieuwe mug of een exotisch virus met zich mee kan brengen. Aan Wageningen University doen onderzoekers proeven in een speciaal daarvoor beveiligd lab waarbij zij verschillende Nederlandse muggensoorten voeden met bloed dat is geïnfecteerd met het West-Nijlvirus. Zo kunnen zij vaststellen of deze soorten daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de overdracht van dit virus.

In Nederland heb je vele soort en maten muggen. In ons land zijn steekmuggen en knutten vaak in het nieuws; steekmuggen omdat ze plaatselijk mensen overlast bezorgen, knutten omdat ze ziekten voor mens en dier overdragen. Jaarlijks overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen aan malaria. Deze infectieziekte wordt overgebracht door besmette vrouwelijke muggen die de malariaparasiet overbrengen van mens tot mens.

Achterhalen óf en wáár deze molestus variant in ons land voorkomt is van belang omdat deze mug, net als andere soorten, in staat kan zijn virussen over te dragen zoals het West-Nijlvirus. Tot nu toe brengen muggen in ons land geen virussen of parasieten over op mensen en vormen ze geen bedreiging voor de volksgezondheid.

Wageningen UR doet onderzoek naar allerlei type muggen. Waar en hoe leven de diverse soorten muggen, komen er nieuwe soorten bij, welke gevaren brengen ze met zich mee, hoe monitor je ze effectief en wat kun je doen aan bestrijding van muggen?

Onderzoekers van Wageningen University riepen afgelopen winter dan ook op steekmuggen die in de winter actief zijn te vangen en naar hen op te sturen voor onderzoek. De onderzoekers: “Zelfs een platgeslagen mug kunnen we analyseren. Om te bepalen of het om de molestus variant gaat moet de mug binnen drie dagen na overlijden in het lab zijn gearriveerd. Een gevangen mug dient dus snel opgestuurd te worden. Met de unieke code kunnen deelnemers later te horen krijgen welke muggensoort ze gevangen hebben. Trouwens, ook als mensen geen muggen bespeuren en niet lastig gevallen worden, dan vragen we om dat op Muggenradar.nl te melden.”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen