‘Snellere opsporing bloedingen en trombose mogelijk door nieuwe test’

Nederlandse wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld die het mogelijk maakt om bloedingen en trombose bij patiënten sneller op te sporen. De bevindingen worden vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications, dat online verschijnt. Het onderzoek is verricht binnen het landelijke topinstituut CTMM, dat medische innovaties stimuleert.

Professor Johan Heemskerk, verbonden aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+), spreekt van een belangrijke doorbraak:  “Om deze test te kunnen ontwikkelen, hebben we op grote schaal informatie over trombusvorming verzameld in een ’flowkamer’ – een nagemaakt bloedvaatje –  met stromend bloed.

bloedDat is nog nooit eerder op deze schaal gebeurd.” Het voordeel van de test is dat slechts een paar vingerdruppels bloed nodig zijn en de test binnen een paar minuten uitslag geeft, vertelt Heemskerk. “Met dat kleine beetje bloed kunnen we dan aan de hand van bloedplaatjes vaststellen wat er precies met de patiënt aan de hand is. De bloedplaatjes zorgen er bij een bloeding voor dat het stollingsproces op gang komt en het bloeden stopt. Bij trombose werkt het omgekeerd: dan zijn de bloedplaatjes overactief en kan er een hersen- of hartinfarct ontstaan.”

Susanne de Witt, die het onderzoek verrichtte en binnenkort promoveert, ziet een aantal mogelijke toepassingen van de nieuwe test. “Bijvoorbeeld bij mensen met een bloedingsprobleem, die bij een operatie of ongeval sterk bloeden. Daarbij kan met deze nieuwe flowkamertest snel worden vastgesteld wat het precieze probleem is. De test kan ook gebruikt gaan worden bij mensen die verdacht worden van trombose, om vast te stellen hoe groot de kans is dat ze daadwerkelijk trombose ontwikkelen. En verder zouden we bij mensen die bloedverdunners krijgen, kunnen vaststellen of die wel adequaat werken.”

Het is de bedoeling de bloedtest verder door te ontwikkelen, zodat hij in de toekomst niet alleen in ziekenhuizen, maar ook bij de huisarts gebruikt kan gaan worden.

Link naar de wetenschappelijke publicatie: http://www.nature.com/naturecommunications

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen