Tien Veni-subsidies voor AMC-onderzoekers

Array

Sociale isolatie bij psychotische jongeren, luisteren naar fluisterende cellen, een biologische pacemaker. Dit zijn enkele onderzoeken die een Veni-subsidie hebben gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In totaal kreeg het AMC er 10 van de 152 Veni’s die NWO heeft toegekend. Er waren 1086 aanvragen ingediend. De volgende AMC’ers ontvangen elk maximaal 250.000 euro, goed voor drie jaar onderzoek.

amcDr. Geert Boink (Cardiologie) – Biologische pacemakers op basis van gentherapie
In Nederland worden jaarlijks duizenden pacemakers geïmplanteerd. Ondanks het succes van deze behandeling zijn er belangrijke tekortkomingen. Dit project gaat op zoek naar een oplossing voor deze tekortkomingen door de ontwikkeling van biologische pacemakers gebaseerd op een nieuw type gentherapie.

Dr. ir. Nienke Bosschaart (Biomedical Engineering & Physics) – Meten zonder prikken
Zieke of te vroeg geboren baby’s worden soms wel drie keer per dag geprikt om hun bloedwaarden te bepalen. Het doel van dit onderzoek is om deze bloedwaarden te meten zonder dat er een naald aan te pas komt. Hiervoor gebruikt Bosschaart een nieuwe techniek: laag-coherente spectroscopie.

Dr. ir. Jan van den Bossche (Medische Biochemie) – Stop de veelvraten, stop aderverkalking
Macrofaag betekent ‘veelvraat’. Macrofagen vernietigen ziekteverwekkers, maar tijdens atherosclerose (aderverkalking) eten ze te veel vet. Dit resulteert in een lokale vetophoping en ontsteking in de vaatwand. Van den Bossche wil ingrijpen op het energiemetabolisme van de macrofaag om zo aderverkalking te verminderen.

Dr. Bianca Buurman (Geriatrie)Waarom herstellen ouderen moeilijk na een ziekenhuisopname?
Ouderen die acuut in het ziekenhuis worden opgenomen, verlaten het ziekenhuis vaak in een slechte conditie en herstellen moeilijk. In deze studie wordt onderzocht hoe dit komt, wat de psychologische impact is van een ziekenhuisopname en hoe succesvol gerevalideerd kan worden.

Dr. ir. Frank Coumans (Biomedical Engineering & Physics)ExoFlow: leren luisteren naar fluisterende cellen
Cellen in ons lichaam kunnen met elkaar praten via kleine ‘spraakballonnen’ in het bloed. In dit project wordt de techniek ontwikkeld om spraakballonnen te onderscheiden van het ‘achtergrondlawaai’. Dit maakt het mogelijk om de spraakballonnen te lezen, waardoor ernstige ziekten eerder voorspeld kunnen worden.

Dr. Raphaël Duivenvoorden (Vasculaire Geneeskunde)Nanotherapie met postcode voor aderverkalking
Lokale vaatwandontsteking speelt een centrale rol bij het ontstaan van aderverkalking, maar kan momenteel niet behandeld worden. Duivenvoorden gaat een nanotherapie ontwikkelen waarmee krachtige ontstekingsremmende medicijnen gericht afgegeven kunnen op de plek van de aderverkalking.

Dr. Marc Engelen (Kinderneurologie)Een kristallen bol voor adrenoleukodystrofie
Sommige patiënten met de stofwisselingsziekte adrenoleukodystrofie krijgen hersenafwijkingen. Een groot probleem bij de behandeling is dat artsen niet kunnen voorspellen welke patiënten dit zijn. Engelen zoekt met behulp van MRI en bloedonderzoek naar voorspellende factoren om de behandeling te verbeteren.

Dr. Raph Hamers (Global Health) – Nieuwe uitdaging voor hiv in Afrika: toegenomen immuunactivatie tijdens antiretrovirale behandeling; biomarkers en gevolgen voor gezondheid
Dankzij aidsremmers is hiv, ook in Afrika, een chronische ziekte geworden. Dit project onderzoekt hoe bij behandelde hiv-geïnfecteerden de activiteit en het functioneren van het immuunsysteem wordt beïnvloed door tuberculose, hepatitis B en aidsremmers, en wat de gevolgen hiervan zijn voor de gezondheid. Daarnaast zoekt Hamers nieuwe manieren om immuunactiviteit in bloed te meten.

Dr. Jarom Heijmans (Tytgat Instituut voor Lever en Darm onderzoek) – Darmstamcellen houden niet van stress
Darmstamcellen en darmtumoren verdwijnen door eiwitstress. Heijmans gaat in gezonde darmen en in darmtumoren uitzoeken hoe dat komt. Hij hoopt zo een mogelijke behandeling voor darmkanker te vinden.

Dr. Eva Velthorst (Psychiatrie) – Niemand is een eiland
Sociale isolatie is een ernstig probleem bij psychotische stoornissen. Zeker in de adolescentie, wanneer de eerste psychotische klachten zich openbaren, heeft sociaal terugtrekgedrag desastreuze gevolgen. Met innovatieve methoden worden de verschillende oorzaken van terugtrekgedrag bij deze jongeren in kaart gebracht.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen