Toelating geneesmiddelen ideaal thema voor scherp debat

Array

Geneesmiddelfabrikanten willen dat een zo groot mogelijke groep patiënten zo snel mogelijk kan profiteren van nieuwe behandelmethoden. Opstellers van richtlijnen en artsen zijn echter vaak wat terughoudender en wachten op meer bewijs.

Die tegenstelling vormt een ideaal uitgangspunt voor een scherp en levendig debat. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Nefarma pakken de handschoen op en organiseren op dinsdagmiddag 28 oktober in Utrecht een nieuw Lagerhuisdebat met als thema: ‘Snelle toegang of bewezen effectief en veilig?’.

geneesmiddel-veiligheidOver weinig thema’s zijn de meningen zo sterk verdeeld. Bovendien is het onderwerp actueel, wat bijvoorbeeld wel bleek door de ophef die ontstond bij de oprichting van MyTomorrows, een bedrijf dat uitbehandelde patiënten toegang wil geven tot geneesmiddelen die zich nog in de experimentele fase bevinden. In Trouw hield de Amerikaanse filosofe Jessica Flannigan afgelopen zaterdag een pleidooi voor het ‘recht op toegang tot medicijnen’, ruim voordat die zijn goedgekeurd, en zonder recept van de arts. “Wie verkeert er nu in de beste positie om uit te maken welk risico voor mij aanvaardbaar is? Een ambtenaar die voor iedereen hetzelfde beslist? Of ben ik dat toevallig zelf? Ja natuurlijk! Ik weet toch het beste welk risico ik bereid ben te nemen?”

Peter de Braal (Achmea), Guus van der Vat (MSD), Anemone Bögels (Leven met kanker-beweging, voorheen NFK) en een vertegenwoordiger van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG; naam wordt nog bevestigd) leiden een aantal stellingen in, waarna de deelnemers met elkaar in discussie gaan. Bert Leufkens van het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) geeft een introductie op het onderwerp.

Dit Lagerhuisdebat is een vervolg op eerdere debatten die het IVM en Nefarma in 2013 en voorjaar 2014 organiseerden over nieuwe geneesmiddelen. Doel van de debatten is de dialoog over belangrijke thema’s aan te gaan, tegenstellingen te overbruggen en samenwerking tussen de verschillende stakeholders te bevorderen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door vóór 15 september een e-mail te sturen met hun persoonlijke gegevens (naam, organisatie, functie, emailadres, telefoonnummer) aan [email protected]. Via dat mailadres kunt u ook meer informatie aanvragen.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen