Arts moet patiënt waarschuwen voor ongecontracteerde zorg

Array

Onwetende patiënten gaan zorgnota’s helemaal zelf betalen
In Nederland wordt bijna 90 miljard aan zorg uitgegeven en dit bedrag dreigt fors te stijgen als er niet wordt ingegrepen. Door het aanscherpen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet wil het kabinet bereiken dat bij de natura zorgverzekeringen alleen goede en goedkopere zorg vergoed wordt. Geen contract betekent vanaf 2016 geen vergoeding voor de patiënt, waar dit nu nog 80% zou moeten zijn. Een enkele verzekeraar houdt zich anno 2014 nog niet aan de Zorgverzekeringswet en vergoedt, ook nu, minder dan de vereiste 80%.

geek krijf geldWilfred Mooij, directielid van Zorgverzekeringwijzer: “Als je in 2015 aan je meniscus wordt geopereerd en het ziekenhuis rekent hier 5.000 euro voor dan is het mogelijk dat een patiënt met een naturaverzekering achteraf een rekening van 2.000 euro krijgt als het ziekenhuis geen contract met de verzekeraar had. In 2016 loopt men het risico alle kosten zelf te moeten betalen, terwijl men daar geen rekening mee hield. Er zullen schrijnende gevallen bekend worden van onwetende patiënten die veel zorgkosten hebben gemaakt. Naar de dokter gaan kan een patiënt straks financieel ten gronde richten. Iemand moet de patiënten hier vooraf voor waarschuwen. Omdat het contact met de verzekeraar vaak pas achteraf plaats vindt kan alleen de zorgverlener de patiënten hier nog voor behoeden. Er is natuurlijk geen dokter die op deze extra zorgplicht zit te wachten. De administratieve druk is nu al veel te hoog. Dit wordt een chaos.”

Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet bepaalt dat verzekeraars momenteel ook bij niet gecontracteerde zorg altijd een ‘redelijke’ vergoeding moeten betalen. Uit recente rechtspraak blijkt dat dit in 2014 en 2015 minimaal ongeveer 80 % van de kosten moet zijn. Vanaf 2016 hoeft een verzekeraar niets meer te betalen als de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel. Verzekerden met een zogenaamde ‘vrije keuze’ polis lopen dit risico niet. Vrije keuze oftewel restitutieverzekeringen zijn nu iets duurder dan naturaverzekeringen, mogelijk gaat dit verschil vanaf 2016 groter worden.

Wilfred Mooij
Bron: Geijsel Kroon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen