Meer dan 100 gratis ‘Early Diagnosis Days’ in Europa tijdens Bewustwordingsweek Hoofd-halskanker 2014

Array

hoofd-halskanker-200x200– De tweede jaarlijkse bewustwordingsweek voor hoofd-halskanker gaat van start met een scala aan activiteiten om de bewustwording van de ziekte en de herkenning van de symptomen te vergroten
– De ‘Early Diagnosis Days’ worden in heel Europa gehouden om mogelijke gevallen
van hoofd-halskanker vast te stellen
– Een betere bewustwording van de ziekte, een vroegtijdige diagnose en een multidisciplinaire aanpak zijn van essentieel belang om de overlevingskansen van de patiënt te verbeteren. Elke jaar overlijden meer dan 62.000 mensen in Europa aan de ziekte

De ‘European Head and Neck Society (Europese hoofd-halsvereniging – EHNS)’ kondigt vandaag de ‘Early Diagnosis Days’ aan die in heel Europa plaatsvinden op woensdag 24 september als onderdeel van deBewustwordingsweek Hoofd-halskankervan dit jaar (22-26 september). Deze volgt op het succes van de bewustwordingscampagne in 2013 toen bijna 100 ‘Early Diagnosis Days’ plaatsvonden. Op 1 dag werden meer dan 5000 patiënten door een arts onderzocht, waarbij 5% werd doorverwezen en meerdere gevallen van de ziekte werden vastgesteld.In 2012 kwamen er in Europa meer dan 150.000 nieuwe gevallen van hoofd-halskanker bij, waarvan 60% in een lokaal gevorderd stadium. Van deze gevallen zal bijna tweederde binnen 5 jaar overlijden als gevolg van de ziekte. Diagnose in een vroeg stadium blijft cruciaal, aangezien patiënten waarbij de ziekte vroegtijdig wordt ontdekt een overlevingskans hebben van 80-90%.
“Het voorlichten van mensen en zorgverleners over de risicofactoren en symptomen van hoofd-halskanker is van cruciaal belang als we willen dat de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt en uiteindelijk het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt, vermindert,” aldus hoogleraar René Leemans, voorzitter van de EHNS en afdelingshoofd KNO Hoofd-Halschirurgie bij het VU Universitair Medisch Centrum. “We willen voortbouwen op het succes van vorig jaar toen meteen een aantal gevallen van hoofd-halskanker werd ontdekt.”

De ‘Early Diagnosis Days’ vormt slechts een van de vele activiteiten die dit jaar tijdens de bewustwordingsweek plaatsvinden, welke weer onderdeel is van een bredere Make Sense Campaign die door de EHNS is opgezet met als doel de bewustwording van hoofd-halskanker en uiteindelijk de overlevingskansen van patiënten met deze ziekte te vergroten. Op dinsdag 23 september zal er een plenair debat worden gebouden in het Europees Parlement, waarbij wordt opgeroepen tot een strategie die moet zorgen voor eerdere diagnose en een gestandaardiseerde, multidisciplinaire aanpak van hoofd-halskanker voor patiënten in Europa.
Aanvullend zullen er ‘Local Education Days’ worden gehouden op scholen en universiteiten in Europa, waarbij aan studenten en jongvolwassenen voorlichting wordt gegeven over de ziekte en symptomen als onderdeel van een speciale Young Adults Day op donderdag 25 september. De bewustwordingsweek zal op vrijdag 26 september worden afgesloten met een voorlichtingsdag voor zorgverleners tijdens de conferentie van de Europese Vereniging van Medische Oncologie (ESMO) in Madrid, waar experts op het gebied van hoofd-halskanker beschikbaar zullen zijn voor persinterviews. Ook zal voorlichtingsmateriaal ruimschoots voor handen zijn.

“Naast een betere herkenning van de symptomen is het van cruciaal belang dat we mensen voorlichten over de risicofactoren van deze ziekte, zoals roken, alcoholgebruik en een verband met bepaalde subtypen van het human papilloma virus, HPV,” aldus Dhr. Sat Parmar, Consultant Oral and Maxillofacial Surgeon, Queen Elizabeth Hospital Birmingham. “Naast het verbeteren van de overlevingskansen van de patiënt door een vroegtijdige diagnose en behandeling van de ziekte, moeten we ook door middel van het promoten van een gezondere levensstijl voorkomen dat mensen hoofd-halskanker ontwikkelen.”
Een groep experts op het gebied van hoofd-halskanker geeft als richtlijn dat als EEN van de volgende symptomen zich gedurende DRIE weken voordoet, een bezoek aan de huisarts aan te raden is aangezien het een eerste teken zou kunnen zijn van hoofd-halskanker:

– Zere tong, zweren in de mond die niet genezen en/of rode of witte
slijmafwijkingen in de mond
– Keelpijn
– Aanhoudende heesheid
– Pijn en/of moeite met slikken
– Knobbel in de hals
– Verstopte neus aan één kant of bloederige afscheiding uit de neus

Hoe kunt u helpen: Als u graag wilt helpen om de bewustwording van hoofd-halskanker te vergroten, dan kunt u:

– Deelnemen aan de ‘Early Diagnosis Day’ en ‘Local Education Day’ en deze promoten (zie afzonderlijk persbericht voor meer informatie)
– Ervoor zorgen dat mensen erover gaan praten – Download onze flyers en posters om de campagne te promoten en zorg ervoor dat mensen onderling met elkaar over de zogenoemde ‘One-for-Three’-tekenen en symptomen gaan praten
http://makesensecampaign.eu/downloads
– Deel onze video – Bekijk en deel onze voorlichtingsvideo over hoofd-halskankerhttp://makesensecampaign.eu/video-content
– Teken de Make Sense Campaign-petitie – Laat zien dat u, samen met Europese
parlementariërs, achter de ‘Make Sense Campaign’ staat
http://makesensecampaign.eu/petition
– Praat mee op Twitter – Gebruik onze hashtag #makesense en bezoek onze website http://www.makesensecampaign.eu
– Bezoek de EHNS-stand op ECCO-ESMO 2014 in Madrid om meer te weten te komen over hoofd-halskanker via de EHNS-leden.

Dit is een origineel bericht van PR Newswire

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen