Jaarlijkse Galenusprijzen uitgereikt aan dr. Tom Würdinger en het product Kalydeco van Vertex Nederland

Array

Gistermiddag zijn weer de jaarlijkse Galenusprijzen uitgereikt. De Galenusprijzen bestaan uit 2 prijzen: de Galenus Researchprijs is een prestigieuze jaarlijkse prijs voor jonge onderzoekers en bekroont een wetenschappelijk onderzoek dat van grote betekenis is voor en direct betrekking heeft op fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. Daarbij gaat het om een onderzoek dat inzake omvang en relevantie aanzienlijk uitstijgt boven werk verricht in het kader van een promotie. De Galenus Researchprijs bestaande uit een gouden medaille en een geldprijs ter waarde van € 5.000. De Galenus Geneesmiddelenprijs bestaande uit een gouden medaille, beloont het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel voor humaan gebruik.

De winnaar van Galenus Researchprijs 2014 van dit jaar is dr. Tom Würdinger, voor zijn fundamenteel en translationeel neuro-oncologisch onderzoek. Würdinger is co-director van de Neuro-Oncologie-groep van het VUmc. De jury vertegenwoordigt door juryvoorzitter prof. dr. Paul Smits roemde dr. Thomas Würdinger als hét voorbeeld van een excellente wetenschapper, een krachtige persoonlijkheid en een doorzetter. Met zijn track record, doorzettingsvermogen en ambitie verdient hij dubbel en dwars de Galenus Researchprijs 2014.
Bestuursvoorzitter VUmc drs. Wouter Bos reikte de Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 uit voor Kalydeco een nieuw geneesmiddel met als stofnaam ivacaftor. Het betreft een middel tegen de zeldzame ziekte Cystic Fibrosis, in Nederland beter bekend onder de naam taaislijmziekte. De keuze van de juryleden is gevallen op Kalydeco omdat zij onder de indruk waren van het rationele concept dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van dit middel. Door de combinatie van mechanism-based en evidence-based medicine is dit geneesmiddel een prachtig voorbeeld van Personalized Medicine.

Oorzakelijke therapie cystic fibrosis wint Galenus Geneesmiddelenprijs
De Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 is gewonnen door het middel ivacaftor, merknaam Kalydeco. De prijs, een fraaie gouden medaille, is op 7 oktober uitgereikt door drs. Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc. De Galenus Researchprijs is dit jaar gewonnen door dr. Tom Würdinger, voor zijn onderzoek naar hersentumoren.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de FIGON-dagen 2014, in De Reehorst te Ede. De ceremonie was zowel feestelijk als zeer inhoudelijk en gevarieerd. Voorzitter van de jury was prof. dr. Paul Smits, decaan en vicevoorzitter Raad van Bestuur van het Radboudumc. Uit tien nieuwe geneesmiddelen koos de jury het meest innovatieve en betekenisvolle. Dat is Kalydeco van de Firma Vertex geworden.

GalenusprijsDit middel heeft de zeldzame ziekte cystic fibrosis als indicatie. Het bijzondere van Kalydeco is dat het de eerste oorzakelijke behandeling is van deze aandoening, die ook wel taaislijmziekte wordt genoemd. Omdat het chloorkanaal te weinig chloormoleculen doorlaat, vormt zich taai slijm dat de functie van de longen en andere organen aantast. Kalydeco grijpt aan op het gemuteerde en disfunctionerende chloorkanaal. Het zorgt ervoor dat het chloorkanaal meer moleculen doorlaat, waardoor het slijm minder taai is. Het werkt alleen bij een bepaalde mutatie van het chloorkanaal. “Door de combinatie van mechanism-based en evidence-based medicine”, aldus het juryrapport, “is dit geneesmiddel een prachtig voorbeeld van Personalized Medicine”.

 

Inzendingen
Er waren dit jaar tien inzendingen, waaruit de jury eerst drie genomineerden koos. Behalve Kalydeco waren dat Erivedge® van de firma Roche en Lemtrada® van Genzyme. Erivedge is geregistreerd voor lokaal uitgebreid basaalcelcarcinoom dat ongeschikt is voor chirurgie of radiotherapie. Lemtrada is een kortdurende intraveneuze therapie die CD52 target bij relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS).

De overige kandidaten waren: Afinitor® (everolimus), ter behandeling van gevorderde HR+ borstkanker; Forxiga® (dapagliflozine), een insulineonafhankelijke behandeling van diabetes type 2; Jakavi® (ruxolitinib), de eerste geregistreerde orale JAK 1/2-remmer bij myelofibrose; Picato®, (ingenol mebutaat), een topische behandeling voor actinische keratose (zonneschade); Selincro® (nalmefene), dat vermindering van alcoholgebruik helpt bereiken; XIFAXAN® (rifaximene-alfa), dat beschermt tegen recidiverende hepathische encefalopathie bij levercirrose; en Xofigo® (radium-223 dichloride), de eerste botspecifieke behandeling met overlevingswinst bij prostaatkanker.

Galenus Researchprijs
Winnaar van de Galenus Researchprijs 2014 is dr. Tom Würdinger. De prijs, een bedrag van € 5.000 en een gouden medaille, werd hem uitgereikt door prof. dr. René Bernards, hoofd van de afdeling Moleculaire carcinogenese van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL). “Zijn research spitst zich toe op fundamenteel en translationeel neuro-oncologisch onderzoek met een bijzondere interesse in RNA-biologie en preclinical imaging”, aldus de jury over Würdinger. “Met zijn track record, doorzettingsvermogen en ambitie verdient hij dubbel en dwars deze mooie Galenusprijs.”

Over de Galenusprijzen
De Galenusprijzen werden in Nederland voor het eerst in 1993 uitgereikt en zijn sinds 2010 onder auspiciën van de Stichting Galenusprijs Nederland. Sponsors zijn onder andere Nefarma, ZonMw en Van Zuiden Communications B.V. De onafhankelijke jury bestaat uit wetenschappers en bestuurders van openbare lichamen in de medische sector.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen