Einde Hadj vraagt om alertheid terugkerende pelgrims en artsen voor signalen MERS-virus

Array

Miljoenen pelgrims keren deze week terug naar huis na het einde van de Hadj,  de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, in Saoedi-Arabië. De Hadj eindigde dit jaar op 7 oktober 2014. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen raadt pelgrims aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als men binnen de 14 dagen na terugkeer ziek wordt. In Saudi- Arabië werden tot dusver namelijk de meeste patiënten met Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (of kortweg MERS) gedetecteerd.

mers-grootHuisartsen dienen alert te zijn op respiratoire klachten en/of koorts bij hun patiënten. Hoewel het meestal om een gewone verkoudheid zal gaan, is voorzichtigheid gebaat wegens de ernst van het MERS-virus.  Saoedi-Arabië besteedt bijzonder veel aandacht aan het voorkomen van epidemieën tijdens de Hadj. Tot dusver zijn er nog geen MERS-gevallen geassocieerd met de jaarlijkse pelgrimstocht.

MERS is een virale ziekte die voornamelijk ernstige luchtwegeninfecties veroorzaakt. De ziekte werd voor het eerst in 2012 in het Midden Oosten beschreven, maar sindsdien zijn er ook enkele importgevallen in

andere landen. Zo werden reeds enkele ‘importgevallen’ genoteerd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, en zeer recent ook Nederland en Oostenrijk. Ook in Noord-Afrika, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten werden dergelijke gevallen vastgesteld.

 

Tot nu toe zijn er 759 bevestigde gevallen en overlijdt ongeveer 30% van de besmette patiënten. Er blijven regelmatig nieuwe gevallen opduiken.

 

Hoe men besmet kan raken is nog niet met zekerheid geweten. Waarschijnlijk spelen kamelen en dromedarissen een belangrijke rol en mogelijk ook vleermuizen. Er zijn enkele gevallen bekend waar het virus is overgedragen van mens op mens. Besmetting met een gewoon coronavirus gaat via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen worden ingeademd. Het kan ook via de handen worden overgedragen. Maar bij MERS lijkt de overdracht gelukkig dus niet zo gemakkelijk te gaan.

 

Boodschap aan terugkerende pelgrims
Pelgrims die binnen de 14 dagen na terugkeer uit Mekka  ziek worden, raden we aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen, liefst met vooraf telefonisch contact waarin men vermeldt dat men terugkeert  uit Mekka. Om het risico op  eventuele besmetting van anderen zo veel mogelijk te vermijden, respecteert men best de volgende maatregelen:

  • Beperk het contact met andere mensen tot het strikte minimum.
  • Bedek bij hoesten of niezen de mond en neus met een wegwerpbare zakdoek die men meteen weggooit.
  • Was de handen geregeld met water en zeep of desinfecterende handgels die een  alcoholische oplossing bevatten.

Boodschap aan huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners
Wanneer een patiënt  zich aandient met respiratoire klachten en /of koorts binnen de 14 dagen na terugkeer uit het Midden-Oosten dient men in eerste instantie de nodige beschermingsmaatregelen te nemen voor zichzelf en de andere aanwezigen en vervolgens een ziekenhuis of infectioloog te contacteren voor overleg en eventuele doorverwijzing.

Alle Belgische ziekenhuizen werden geïnformeerd over de risicofactoren. Ze kunnen de juiste diagnose stellen en de nodige zorgen toedienen.

Recente artikelen