~ TelePsy introduceert GGZ-screening met zorgzwaarte-indicering voor kinderen en jeugd ~

Array

vergrootglas bekijken loup loepVanaf deze maand kan in de huisartspraktijk en in de GGZ gebruik worden gemaakt van de TeleScreen Junior, een screeningsinstrument met zorgzwaarte-indicering voor kinderen en jeugd. Sinds de invoering van de Basis GGZ maakt een groot deel van de huisartspraktijken gebruik van screeningsinstrumenten bij de verwijzing en behandeling van mensen met psychische klachten. Tot nu toe ontbrak het echter aan een instrument voor kinderen en jeugd.

Inmiddels zijn er verschillende instrumenten voor volwassenen ontwikkeld die ondersteuning bieden bij het bepalen van de zorgzwaarte op basis van de nieuwe richtlijnen binnen de Basis GGZ. Naast huisartspraktijken zetten ook steeds meer GGZ-instellingen en praktijken deze instrumenten in bij de zorgindicering.

TelePsy is één van de grootste aanbieders op dit gebied en ontwikkelt sinds 2011 screeningsinstrumenten voor volwassenen. Bij de ontwikkeling van de TeleScreen Junior is samengewerkt met verschillende GGZ-instellingen en praktijken, die in totaal meer dan 500 patiënten hebben aangemeld. Tijdens de pilot is de validiteit van het instrument onderzocht door Maastricht University en waar nodig werden verbeteringen aangebracht. De komende periode wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de validiteit, waarover wetenschappelijk zal worden gepubliceerd.

Algemeen directeur Marco Essed van TelePsy: “Bij kinderen speelt vaak andere problematiek dan bij volwassenen, waarbij naast de leefomgeving ook de ontwikkelingsleeftijd van het kind een belangrijke rol speelt. Wij wilden één instrument ontwikkelen dat geschikt was voor de gehele doelgroep. Het instrument is adaptief en past zich niet alleen aan aan de antwoorden van de respondent, maar houdt tevens rekening met de leeftijd van het kind.” De TeleScreen Junior genereert o.a. indicaties op DSM-IV-classificatiegebieden en geeft een echelonadvies, inclusief zorgzwaartepakket binnen de Generalistische Basis GGZ.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen