Neokeurmerk voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

20141014 moeder en kindDe couveuse- en kraamafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben op maandag 13 oktober de Kangoeroe van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) ontvangen. Dit kwaliteitskeurmerk geeft aan dat de zorg op deze afdelingen gegeven wordt vanuit het perspectief van de ouders.

Dat de couveuse- en kraamafdeling dit keurmerk hebben gekregen, zegt veel over de kwaliteit van de zorg. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de wensen van ouders bij de zorg voor hun pasgeboren kinderen, maar ouders worden ook actief betrokken om deel te nemen , vertelt Paul van Hal, unithoofd van de afdeling. Het gaat hierbij niet alleen om medische aspecten, maar ook om andere zaken die ouders belangrijk vinden bij de zorg voor hun kinderen.

Zorg op maat
Bij de zorg wordt er goed geluisterd naar ouders en kinderen. Er wordt gekeken naar wat het pasgeboren kind kan en ouders worden vanaf het begin betrokken bij alle stappen in het zorgproces. Dit is heel belangrijk volgens pedagogisch medewerker Mariette van Mackelenbergh. ‘Zorgprofessionals weten veel vanuit hun beroep, maar uiteindelijk kennen ouders hun kind het beste.’ Om hun pasgeboren kind nog beter te leren kennen, kunnen ouders in het Jeroen Bosch Ziekenhuis dag en nacht bij hun kind zijn.

Ontwikkeling
Mariette is gepast trots op het keurmerk dat de afdelingen ontvangen. ‘Natuurlijk zijn we trots. Het is een pluim, maar er is wel altijd ruimte voor ontwikkeling.’ Er komen steeds nieuwe producten op de markt die de zorg voor kinderen en ouders comfortabeler maken. Ook worden nieuwe inzichten steeds meer toegepast. Te denken valt aan langer buidelen (huid op huidcontact waarbij de baby bloot met alleen een luier aan op de borst van vader of moeder ligt) en de nieuwe werkwijze bij een keizersnede waarbij de baby direct bij de moeder op de borst gelegd wordt.

In het JBZ worden deze nieuwe producten of inzichten altijd in overleg met ouders ingezet. Het kind is leidend in het hele traject en samen met ouders wordt gekeken welke producten en manier van zorg het best past bij de situatie.

Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC)
De VOC draagt op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van zorg en welzijn van (ouders van) pasgeborenen. De Kangoeroe geeft aan dat de afdelingen de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de ouders belangrijk vi

De visitatiecommissie is tot de conclusie gekomen dat de afdelingen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ruim voldoen aan de kwaliteitscriteria voor het keurmerk: de Kangoeroe. Op de punten familie- en ontwikkelingsgerichtheid scoren de afdelingen bovengemiddeld goed. Natuurlijk zijn er punten waarop de afdelingen verder moeten en zullen ontwikkelen. Dit keurmerk is een mijlpaal, maar geen eindpunt.

De criteria waaraan couveuse- en kraamafdelingen moeten voldoen zijn gebaseerd op onderzoek bij ouders, de resolutie pasgeborenen van de European Association for Children in Hospital (EACH) en de aanbevelingen van de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI). Er wordt op de afdeling verloskunde ook bekeken of de zorg voor, tijdens en na de bevalling voldoet aan de criteria voor familie- en ontwikkelingsgerichte zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen