Onjuist advies Zorginstituut onthoudt PDS-patiënten passende behandeling

Medische input MDL-artsen en advies patiëntenvereniging genegeerd
De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) en de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) zijn verbijsterd. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert namelijk het enige medicijn dat eindelijk beschikbaar is voor patiënten met een onbehandelbare vorm van het Prikkelbare Darm Syndroom met constipatie (Obstipatie PDS of PDS-C) niet volledig te vergoeden. Als dit advies wordt overgenomen, blijft deze groep patiënten in Nederland, als een van de weinige landen in Europa, een passende behandeling onthouden.

medicijnen 2_200x201Linaclotide is het eerste en enige medicijn dat in Europa specifiek is geregistreerd voor PDS-C. Linaclotide is bewezen effectief voor zowel de pijnklachten als de constipatieklachten. Het is al goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese registratieautoriteiten en wordt reeds vergoed in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zwitserland, Spanje, Noorwegen, Zweden, Finland en Oostenrijk. ZIN heeft de vergoedingsaanvraag voor het nieuwe medicijn linaclotide in behandeling en heeft te kennen gegeven de wetenschappelijke visie van de Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) te negeren. Door het onjuiste advies van ZIN – gebaseerd op verkeerde wetenschappelijke interpretaties- zal Nederland het eerste land in Europa zijn waar linaclotide niet volledig wordt vergoed.

De NVMDL heeft het Zorginstituut laten weten dat er grote behoefte bestaat aan linaclotide. Bovendien is de kwaliteit van de klinische studies onbetwist en in dit veld uniek. Linaclotide is niet te vergelijken met bestaande middelen tegen verstopping zoals macrogol. Deze zijn niet ziektespecifiek en bij PDS vaak onvoldoende effectief.
Ook de patiëntenvereniging voor patiënten met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging – PDSB) ziet heel duidelijk de behoefte aan het nieuwe medicijn linaclotide voor deze groep patiënten en heeft dit eveneens schriftelijk kenbaar gemaakt aan het Zorginstituut.

“Onbegrijpelijk, dit standpunt van ZIN”, aldus Professor dr. André Smout, hoogleraar Neuro-gastro-enterologie en Motoriek aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). “Wij, Maag-Darm-Leverartsen, kijken al jaren reikhalzend uit naar een effectieve behandeling voor mensen die lijden aan een ernstige vorm van PDS-C. Nu er eindelijk een effectief medicijn beschikbaar is, laat ZIN, ondanks onze dringende wetenschappelijke aanbeveling, door haar advies deze chronische patiënten in de kou staan. Het middel heeft niet alleen een effect op de constipatie, maar ook – en dat maakt het middel zo bijzonder – op de buikpijn bij PDS-C. Buikpijn is het symptoom waar PDS-C patiënten het meest onder lijden.”

MDL-arts en voorzitter van de Farmacotherapie Commissie van de NVMDL dr. Marten Otten: “ZIN schat in een berekening dat in Nederland maximaal 7.000 patiënten voor linaclotide in aanmerking komen. Deze behandeling kost de staat dus minder dan €2,5 miljoen per jaar. Spoedopnamen door de heftige buikpijn kunnen hiermee voorkomen worden. Vergeleken met de kosten van andere medicijnen zoals medicijnen tegen reuma zijn deze kosten verwaarloosbaar op het zorgbudget.”

Over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
PDS valt onder de zogenaamde functionele buikklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Het wordt ook wel spastische darm, spastisch colon of Irritable Bowel Syndrome genoemd. De voornaamste klachten zijn buikpijn (vaak hevig), een opgeblazen gevoel, winderigheid, een opgezette buik, diarree en/of verstopping. Naar schatting 100.000 Nederlanders lijden aan een ernstige vorm van het Prikkelbare Darm Syndroom.

Binnen PDS is er een groep die vooral last heeft van constipatie (PDS-C) en een groep die vooral last heeft van diarree (PDS-D). PDS gaat vaak gepaard met vermoeidheid en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Vooral het sociale leven wordt belemmerd. PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip en maatschappelijke problemen. PDSB-woordvoerder Fien Stellingwerff Beintema – Blok: “Er zijn zelfs PDS-patiënten die in hun wanhoop denken zonder hun dikke darm en met een stoma beter af te zijn. Maar zelfs daarin ligt de oplossing niet. Het probleem blijft bestaan. En wat denkt u van de kosten die het niet oplossen van het probleem met zich meebrengt?”

PDS is lastig te behandelen. Momenteel is er geen bewezen effectief medicijn in Nederland beschikbaar. Voor de pijn worden nu meestal pijnstillers en krampwerende middelen voorgeschreven en voor de ontlastingsproblemen meestal laxantia of anti-diarree middelen. Deze middelen werken echter niet of onvoldoende en geven vaak ook nog meer pijn en/of gasvorming. Dientengevolge is slechts minder dan de helft van de patiënten (42%) tevreden met de medicatie. Patiënten met PDS die alles hebben geprobeerd zonder resultaat, worden vaak doorverwezen naar een MDL-arts. Deze beperkte groep patiënten heeft grote medische behoefte aan een bewezen effectieve behandeling die de klachten wel echt kan verminderen.

Over de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen is de officiële wetenschappelijke vereniging voor het specialisme MDL-ziekten. De statutair vastgelegde doelstellingen van de vereniging zijn de bevordering van de kennis over MDL-ziekten, de verbreiding van de belangstelling hiervoor alsmede de behartiging van de professionele en overige belangen van haar leden.

Over de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB)
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging is de Nederlandse patiëntenvereniging voor iedereen die te maken heeft met PDS-klachten. Doel van de PDSB is mensen met PDS-klachten steunen in het leven met de aandoening, door onder andere voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. Zie www.PDSB.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen