Eerste wereldwijde HL7 FHIR Developer Days in Amsterdam

Tijdens de allereerste wereldwijde HL7 FHIR Developer Days, gehouden op 24, 25 en 26 november 2014 in Amsterdam, staat de nieuwste standaard voor gegevensuitwisseling in de zorg centraal: Fast Health Interoperability Resources (FHIR) is een binnen de HL7-gemeenschap ontwikkelde standaard voor interoperabiliteit. Deelnemers uit geheel Europa, maar ook uit Amerika en het Midden-Oosten, komen naar Amsterdam voor het bijwonen van lezingen, het volgen van trainingen, deelname aan connectathons en het uittesten van de standaard. Dit alles onder begeleiding van de bedenkers van de standaard. De bijeenkomst wordt georganiseerd door HL7 International, HL7 Nederland en Furore.

binair-212x300FHIR
Bijzonder aan FHIR is, dat deze volledig open standaard gebaseerd is op dezelfde Internet- en mobiele technologie als de platformen van bijvoorbeeld Google, Facebook en Twitter. Anders dan zijn voorgangers – HL7 versies 2 en 3 – is FHIR eenvoudig te begrijpen en snel te implementeren. Grote Amerikaanse EPD-leveranciers en zorgconglomeraten, zoals Epic, Cerner en Intermountain Healthcare, volgen de standaard op de voet. FHIR heeft een Hollands tintje: sinds 2011 werkt Furore in internationaal verband aan de totstandkoming van deze standaard en is daarmee een van de grondleggers.

Hype
Rond FHIR is een ware hype ontstaan, vooral in de Verenigde Staten (zie bijvoorbeeld Wes Rishel over FHIR in de hype-cycle van Gartner: http://vimeo.com/106445729). De ONC (de Amerikaanse NICTIZ) stelt FHIR als voorbeeld voor de weg naar interoperabiliteit, een heet hangijzer in Amerika, omdat dit het succes van het Meaningful Use-programma van president Obama zal bepalen. Ewout Kramer, architect bij Furore en wereldwijd een van de drie bedenkers van de standaard, over de exploderende belangstelling: “De eerste connectathon werd bezocht door een groepje van minder dan tien visionairs. Inmiddels zijn er wereldwijd connectathons, talloze forums en community’s waar op het internet over FHIR wordt gesproken, en worden we benaderd door bedrijven en overheden uit alle hoeken van de wereld – van Scandinavie tot en met China –, die direct met FHIR aan de slag willen.”

Bron: Furore

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen