113Online lanceert ambitieuze Landelijke Agenda Suïcidepreventie

Array

suicide-200x200Dinsdag 21 oktober 2014 werd de kick-offbijeenkomst gehouden van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. De agenda is eerder dit jaar opgesteld door het Ministerie van VWS met een twintigtal landelijke partijen in zorg, onderwijs en het sociaal-economische domein. Zij maken zich sterk voor betere suïcidepreventie. In opdracht van het ministerie van VWS gaat 113Online deze partijen ondersteunen en de Landelijke Agenda aanjagen en coördineren.

Jan Mokkenstorm, directeur van 113Online: ‘Met de Landelijke Agenda zetten we suïcidepreventie voor de komende jaren op de kaart omdat het beter kan. Dagelijks worden tientallen suïcidepogingen voorkomen, dat kunnen er honderden worden. Hulpverleners kunnen beter samenwerken en de beschikbare richtlijnen toepassen. Anderen die beroepsmatig met suïcidale mensen in aanraking komen, kunnen naar gedachten aan zelfmoord vragen en naar hulpverlening verwijzen. Denk bijvoorbeeld aan docenten, schuldhulpverleners of deurwaarders.

Tenslotte kan ook de media een steentje bijdragen door met verantwoorde verslaglegging het onderwerp zelfmoord op een veilige en preventieve manier bespreekbaar te maken. Zo kunnen we de trend van het groeiend aantal suïcides in Nederland tot staan brengen en op termijn zelfs halveren. De nieuwe mindset moet zijn dat we in dit land niet willen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord.’

Gericht op verbeteringen in de praktijk
Met de Landelijke Agenda wordt nadruk gelegd op tastbare veranderingen en verbeteringen in de praktijk. Zorg, onderwijs, de sociaal-economische sector, de verkeers- en vervoerssector en de media komen in actie. ‘Betrokken partijen moeten er – nog meer dan nu het geval is – voor zorgen dat suïcide bespreekbaar wordt met een mindset die gericht is op preventie. Wij stimuleren de partijen tot het ontwikkelen van structureel beleid voor suïcidepreventie dat ook wordt uitgevoerd. 113Online ondersteunt hen om al het mogelijke en noodzakelijke nu ook echt te gaan doen’, aldus Mokkenstorm.

113Preventie en 113Training als ‘spinnen in het web’
Stichting113Online, dat het terugdringen van suïcidaliteit als missie heeft, start met een team van kwartiermakers onder de noemer 113Preventie, zij monitoren de voortgang van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie en rapporteren aan de minister. 113Training faciliteert een inhaalslag in het opleiden van hulpverleners en gatekeepers in suïcidepreventie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen